UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2021-01-03 13:54

Kajak-kenu: újra sűrű és érmekben gazdag szezonra készülhet az utánpótlás

A tavalyi évvel ellentétben az idén megrendezik a korosztályos kajak-kenu világ- és Európa-bajnokságot és még sok-sok utánpótlásverseny lesz – derül ki az MKKSZ versenynaptárából.

Majdnem nemzetközi versenyek nélkül maradtak 2020-ban az utánpótláskorú kajakosok, kenusok, aztán végül csak sikerült megrendezni a szezonmentő Olimpiai Reménységek Versenyét. A szegedi Maty-éren rendezett eseményen a minden korábbinál népesebb magyar válogatott elsöprő fölénnyel nyerte meg a nemzetek közötti pontversenyt és éremtáblázatot, így a csonka évből is kihozta a maximumot. Remélhetőleg a vakcináknak köszönhetően már csak egy rossz emlék lesz a világjárvány, erről árulkodik a Magyar Kajak-kenu Szövetség honlapján található 2021-es versenynaptár is, amely lényegesen teljesebb évadot ígér, mint amilyen a 2020-as volt.

Máró Anna a szeptemberi ORV legeredményesebb versenyzője volt Forrás: MKKSZ
Máró Anna a szeptemberi ORV legeredményesebb versenyzője volt Forrás: MKKSZ
A tervek szerint a melegégövi edzőtáborokkal tarkított felkészülést követően a szezon május elsején indulna el hivatalosan az első ifjúsági edzésversennyel, majd három héttel később az első korosztályos válogatóversenyt tartanák meg. Az már a célegyenesbe fordulást jelentheti az ezúttal a megszokottnál előbbre hozott, poznani U23-as és ifjúsági Európa-bajnokságra, amelyen hagyományosan a magyar utánpótlás második vonala, a B-válogatott szokott szerepelni. Ugyanis a fő esemény ismét az U23-as és ifjúsági világbajnokság lesz, amelynek ezúttal a portugáliai Montemor-O-Velho adhat otthont július 15. és 18. között. A legutóbbi ilyen eseményen, 2019-ben a romániai Pitesti-ben az addigi legsikeresebb szereplését mutatta be a magyar küldöttség. A nemzetközi események után hazai vizekre eveznek majd a fiatalok és következnek az országos bajnokságok. Először a gyermek és kölyök korosztálynak július végén, majd az U23-asoknak, az ifjúságiaknak és a serdülőknek augusztustól ötödikétől. A két sukorói viadal után augusztus 20-tól Szolnokon lesz a felnőttek magyar bajnoksága, amelyen tavaly kitűnően mentek a fiatal versenyzők, ami alapján az sem kizárt, hogy a felnőtt-világversenyeken is lehetőséget kapnak. Ugyanis olimpia mellett világbajnokságot is rendeznek 2021-ben. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.