UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2021-01-05 08:46

Atlétika: Tóth Anna mindig csak egy kicsivel akar többet

A 100 méteres gátfutás juniorkorba lépő ifjúsági csúcstartója, Tóth Anna magabiztosan és céltudatosan készül az idei versenyekre.

Az idén a juniorok közé lépő Tóth Anna magabiztosan vághat neki a következő versenyekre való felkészülésnek, már csak azért is, mert az új korosztályának 84 centiméteres gátmagasságán már tavaly igen figyelemreméltó eredményeket ért el. A Miskolci Sportiskola 17 éves atlétalánya előbb 13.91 másodpercre javította a 100 méteres gátfutás ifjúsági rekordját – amelyet 39 éven át őrzött Rostás Mónika (13.98) –, aztán ebből még két alkalommal is faragott, végül a felnőttbajnokságon érte el a jelenlegi legjobbját, a 13.80-at. Tigyi József tanítványa az ünnepek alatti rövid pihenő után már javában edz.

Tóth Anna (középen) mindig csak egy kicsivel akar többet Fotó: Berényi Ibolya
Tóth Anna (középen) mindig csak egy kicsivel akar többet Fotó: Berényi Ibolya
„Egy héten kétszer technikázunk, kondizunk és résztávozunk, valamint egy alkalommal gyorsaságfejlesztő gyakorlatokat végzünk. Sok új dolgot próbálunk ki, és új eszközöket is használunk. Már látszik a változás eredménye, hiszen síkon az óra szerint látványosan gyorsultam. Eddig arról voltam híres, hogy a gátakon nem kímélem a lábam: nagyon sokat ütöttem. Most arra figyelünk, hogy pontosan honnan kell támadjam a gátakat, mert mindig beléptem, nem jött ki. Már egyre inkább be tudom lőni a távolságot.” A fiatal versenyző bízik benne, hogy az idén gond nélkül megrendezik a versenyeket. Fedett pályás viadalon akár már ma kész lenne elindulni. Önbizalmában nagy szerepet játszik, hogy a tavalyi korosztályos világesemények halasztásának híre után, már az idei évre fókuszálva egyből gátmagasságot váltott.
Tóth Anna idén a nemzetközi mezőnyben is bizonyítana Fotó: Berényi Ibolya
Tóth Anna idén a nemzetközi mezőnyben is bizonyítana Fotó: Berényi Ibolya
„Már sokkal inkább a magaménak érzem a magasságot, másabb, mintha most kezdeném el” – mondja Anna, akinek a juniorok között a tervek szerint Európa- és világbajnokságot is rendeznek 2021-ben. „Jó lenne legalább az egyiken ott lenni. Már eleve a szavakat kimondani, hogy Európa- és világbajnokság, nagyon motiváló. De nem szeretem magam előre beleélni semmibe, mert ha nem sikerül, csalódott leszek. Pontos időeredményeket sem tűzök ki célként. Magammal szeretek versenyezni, elsősorban a saját rekordjaimon kívánok javítani. Annyit akarok, hogy magamhoz képest mindig csak egy kicsivel jobbat fussak.” Az ígéret az ifjúsági mezőnyben hazai rekorder lett, a juniorok között 100 méter gáton Sorok Klaudia tartja az országos csúcsot 13.27-tel. „Nem tudom, a következő két évben, amíg junior leszek, milyen ütemben fogok fejlődni, de bízom benne, hogy a megfelelőben. Ebben a korban nem hinném, hogy a nagyon erős időeredményeket kell szem előtt tartsam. Ahogy mondtam, mindig csak egy kicsivel akarok többet.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.