UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2021-01-06 19:45

Torna: Balázs Krisztián a felnőttek között is odaérhet az élmezőnybe

Az idei évtől a felnőttkorosztályba lépő 18 éves ifjúsági Európa-bajnok tornász, Balázs Krisztián jövőképéről edzője, Nagy Zoltán beszélt röviden.

Ahhoz, hogy egy fiatal sportoló eredményes legyen, elengedhetetlen a megfelelő felkészítői stáb alázatos munkája. Így volt, és van ez a 18 éves tornász, Balázs Krisztián esetében is. Az ígéret decemberben a törökországi Mersinben rendezett ifjúsági Európa-bajnokságon tette teljessé korosztályos éremkollekcióját azzal, hogy nyújtón aranyérmet szerzett.

Balázs Krisztián és Nagy Zoltán remekül megérti egymást Fotó: Freschli József/MATSZ
Balázs Krisztián és Nagy Zoltán remekül megérti egymást Fotó: Freschli József/MATSZ
Mellette csapatban a második, egyéni összetettben a harmadik helyen zárt. Az idei évtől a felnőttek közé lépő versenyzőnek az ifjúsági Eb előtt volt már az ifjúsági olimpiáról egyéni ezüst- és bronzérme, az EYOF-ról és a junior-világbajnokságról harmadik helye, továbbá a dobogó második fokára 2018-ban, ugyanúgy az ifjúsági Eb-n is felállhatott. Munkáját mindvégig az FTC-Telekom 35 éves szakembere, Nagy Zoltán segítette és felügyelte. „Hétéves kora óta foglalkozom Krisztiánnal. Az már a legelső edzések alkalmával látszott, hogy jól mozog a teremben és gyorsan fejlődik. Az úszásról váltott a tornára, és az elején volt is pici lemaradása, amelyet hamar behozott. Nagyon sok ügyes és tehetséges gyerekkel találkozunk, és senkiről nem lehet megmondani az elején, hogy mire lesz képes, meddig jut a későbbiekben. Mindenkihez bizakodva állunk, hogy jó eredményeket érhet majd el. Nagy öröm, hogy Krisztián beváltotta a hozzáfűzött reményeket.” Az edző úgy véli, tanítványa a felnőttkorosztályban is megállja majd a helyét, azonban az korosztályváltás sosem egyszerű. A lényeg a fokozatos fejlődés, siettetni semmit nem érdemes. „A felnőttkorosztályban a torna anyagerőben és fizikálisan is sokkal nehezebb, többet kell teljesíteni, mint az ifjúságiban. Az átállás is folyamat. Nem elvárás, hogy egyik napról vagy hétről a másikra szállítsa a kimagasló eredményeket. Idő kell, hogy beérjen. Ezzel együtt minden adottsága megvan a sportághoz, és a megfelelő munka hozzáadásával hasonlóan sikeres lehet, mint az utánpótlásévei alatt.” Balázs Krisztián Nagy Zoltánnal való kapcsolatát röviden úgy kommentálta, hogy: „Nagyon jó a viszonyunk. Szinte többet vagyunk együtt, mint a családunkkal. Látja rajtam, mikor milyen napom van, és mindig képes hozzám alkalmazkodni. Így van ez fordítva is. Korosztályt magabiztosan váltok. Egyelőre még vannak különbségek köztem és a sikeres felnőttek között, de azon vagyok, hogy a hátrányt minél hamarabb behozzam, és ott lehessek az élmezőnyben.” További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.