UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2021-01-08 17:59

Női vízilabda: lehet számítani az UVSE fiataljaira

Az UVSE női vízilabdacsapatában számos utánpótláskorú játékos tűnt fel az elmúlt hónapok során; ennek hátteréről Áts Bertalan szakmai igazgató számolt be röviden.

Az első osztályú női vízilabda-bajnokság alapszakaszának őszi szezonjában – a koronavírus-járvány miatt is – a korábbi évekhez képest jóval több utánpótláskorú játékos kapott lehetőséget. Ezzel együtt is kiemelkedik ebben a mutatóban az UVSE, amelyben a 2001-es születésű (tehát még a juniorválogatottban érdekelt lehet) fiatalokkal együtt 21 ígéretnek jutottak játékpercek. Az előző évadhoz képest ez igen szembetűnő változás a klubban.

Aubéli Tekla a felnőttcsapatban is remekül helytáll Fotó: Varga Jennifer/UVSE
Aubéli Tekla a felnőttcsapatban is remekül helytáll Fotó: Varga Jennifer/UVSE
A tavalyi, a járvány miatt befejezetlen bajnokságban nem volt a csapatban 2001-es születésűnél fiatalabb vízilabdázó, a nyári kerethirdetésnél azonban már Benczur Márton szűk keretéhez tartozott az egyaránt 2004-es Aubéli Tekla és Szegedi Panni is. Mellettük a 2002-ben született Dávid Cila és Forgács Lili is a felnőttekhez került. A korosztályos válogatott lányok előbb a Magyar-kupában bizonyíthattak. Aubéli az elődöntőben két gót lőtt, Szegedi a fináléban talált be 15 évesen. A bajnokságban ugyanúgy lehetett számítani a fiatalokra, bár Forgács az ujjsérülése miatt nem játszott ebben az ob I-es szezonban (vele együtt már 22 utánpótláskorúról beszélhetnénk). Áts Bertalan, a klub női szakágának szakmai igazgatója elégedettséggel beszélt a lányokról. „Az említett négy játékos az előző években az ob I/B-ben és a korosztályos bajnokságban is kiemelkedően teljesített, ezzel kivívták a nagy csapatban való részvételt. Könnyen beilleszkedtek és felvették az élvonal sebességét, ritmusát. A kupában hamar megmutatták, hogy lehet rájuk számítani. Hosszútávon számolunk velük, idővel az UVSE vezéregyéniségei lehetnek.”
Szegedi Panni a női kupadöntőben is gólt szerzett Fotó: Varga Jennifer/UVSE
Szegedi Panni a női kupadöntőben is gólt szerzett Fotó: Varga Jennifer/UVSE
Az UVSE a női bajnokság második helyén fordult az új évre, egyetlen vereségét a rivális Dunaújváros ellen szenvedte el. A mérkőzés leginkább arról marad emlékezetes, hogy a karanténba vonult felnőttkeret miatt Áts Bertalan két ifjúsági játékos mellett a serdülőkkel utazott vendégségbe. Ez a „kaland” nagyban közrejátszik a feltűnő mutatókban. Persze, nem minden reménység „kényszerből” kapott lehetőséget a szezon során. „Az egyesületünk egyik fő célja továbbra is az, hogy a nálunk nevelkedett tehetségeknek feljebb is biztosítsuk a játéklehetőséget – folytatja a szakember. – Az első számú csapatba nyilván azok kerülhetnek fel stabilan, akik tizenhét-tizennyolc éves korukra elérik azt a szintet, amelyet éppen akkor a felnőttegyüttes képvisel. Az UVSE öt éven keresztül minden trófeát elhódított itthon, emellett LEN-kupát nyert, és BL-döntőt játszott. Viszont tisztában vagyunk azzal, hogy ezen sikereket elérő játékosaink sem fognak örökké vízilabdázni. Tudatosan építjük a fiatalokra a következő felnőttcsapatokat.” Építeni pedig úgy tűnik, van kikre. Bár az előző évi bajnokságban nem hirdettek győzteseket, az azt megelőző 2018/19-es évadban az UVSE minden korosztályban bajnok lett. A jelenlegi helyzetet figyelembe véve azonban Áts Bertalan szerint, most fontosabb dolog is van az eredményességnél. „Nem csak nálunk, minden klubban hétről hétre esnek ki a játékosok a járvány miatt. Ez az év most nem arról szól, hogy ki mit nyer, hanem hogy túléljük. A leglényegesebb, hogy legyen vízilabda. A lányok tudjanak edzeni és játszani. Persze, aztán ha a bajnokságok hajrájához érünk, a játékosoknak fontos lesz, hogy minél előbb végezzen a csapat.” További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.