UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2021-01-12 11:23

Labdarúgás: ki is az a Dárdai Palkó?

Az elmúlt napok egyik legérdekesebb futballhíre: Dárdai Palkó, a korábbi magyar szövetségi kapitány és Hertha-tréner Dárdai Pál legidősebb fia a MOL Fehérvár FC-ben folytatja pályafutását. Az édesapja berlini klubjától hazatérő, német-magyar kettős állampolgárságú fiatal négyéves szerződést kötött a fehérvári alakulattal.

Dárdai Palkó Berlinben született, áprilisban lesz 22 éves. Igazi futballcsaládba érkezett, hiszen édesapja, nagyapja és tragikusan fiatalon elhunyt nagybátyja is profi labdarúgó volt, így az ő számára sem lehetett kérdés, hogy melyik sportágat választja. A Seeburger SV együttesében játszott 2006-tól három éven át, majd két esztendőt a Wilmersdorf korosztályos csapatában töltött, onnan került 2011 nyarán a Herthához. Berlinben fokozatosan vált az utánpótláscsapatok egyik meghatározó, egyben legígéretesebb játékosává. A Hertha U15-öseivel 2014-ben megnyerte a rangos Nike Premier-kupa németországi döntőjét, majd a manchesteri nemzetközi fináléban harmadikként végzett együttesével. Ebben az időszakban meghívták a magyar U15-ös válogatott kiválasztó programjába, de elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni a felmérésen. Folyamatos fejlődésének köszönhetően 2017-ben előbb a Hertha második, majd első csapatában is lehetőséget kapott – az utóbbinál akkor még az édesapja volt az edző. A második csapatban góllal mutatkozott be a német negyedosztályban: a Carl Zeiss Jena hálóját vette be csereként beállva. Noha ekkor már rendszeresen együtt edzett a Bundesliga-gárdával, élvonalbeli premierjére 2017 novemberéig várni kellett, akkor az ukrán Zorja Luhanszk elleni Európa-liga-meccsen kapott lehetőséget, szintén csereként. Egy hónappal később már kezdőként szerepelhetett ugyanebben a sorozatban a svéd Östersundsszal szembeni találkozón, amelyen a 77. percig a pályán is maradt. Az első csapatban összesen kilenc mérkőzésen játszott, gólt nem szerzett. Az apuka, Dárdai Pál 2019 júniusában távozott a Hertha vezetőedzői posztjáról, fia attól kezdve többnyire a második csapatban kapott lehetőséget. A tartalékegyüttesben tavaly februárban öccsével, Mártonnal együtt játszhatott bajnoki mérkőzésen. A múlt nyáron az edző-édesapa ezt nyilatkozta a fiatal középpályás jövőjéről:

Dárdai Palkó éppen pályára lép, mögötte édesapja, Dárdai Pál Forrás: Hertha BSC
Dárdai Palkó éppen pályára lép, mögötte édesapja, Dárdai Pál Forrás: Hertha BSC
„Palkó nem marad Berlinben. Kell egy csapat, amelyben stabilan játszik, amelyben megkapja az esélyt. A német másodosztály vagy a holland élvonal jó lenne, hogy ismét formába lendüljön, és focizzon.” Ekkortól már csak az volt a kérdés, hogy a német U18-as, U19-es és U20-as válogatottban egyaránt bemutatkozó fiatal hol folytatja a pályafutását. A legutóbbi, nyári átigazolási időszakban nem szerződött el Berlinből, egészen az év elejéig a Hertha kötelékében maradt. Néhány napja azonban bejelentették, hogy a magyar bajnoki ezüstérmes Fehérvár szerződtette a 21 éves játékost. A döntés sokakat meglepett, arról az édesapa is elmondta a véleményét, részben megismételve korábbi álláspontját. Ugyanakkor a Fehérvár hivatalos honlapjának adott nyilatkozatában hozzátette: Palkó egyedül határoz a karrierjéről. „Sosem szóltam bele abba, hogyan alakítja a pályafutását. Sok helyről keresték, például Hollandiából is. Mivel szerintem neki nagyon fekszik a holland stílus,– ha kíváncsi lett volna a véleményemre – én talán ezt a vonalat ajánlottam volna neki. Ő azonban már a nyáron mondta, hogy nagyon szívesen futballozna a Vidiben.” A korábbi 61-szeres válogatott futballista azt is megjegyezte: nem félti fiát a kihívástól, szerinte könnyen beilleszkedik majd a csapatba, és mindenképpen előny számára, hogy jól ismeri a magyar közeget. A szakvezető szerint a fehérvári szakmai stáb remek munkát végez, ráadásul kiváló körülmények között. Ezzel együtt hozzátette: Palkónak bizonyos fokig terhet jelenthet, hogy a Dárdai nevet viseli. Maga a játékos elsőként ugyancsak a fehérvári futballklub portáljának nyilatkozott a váltásról. „A játéklehetőség most nagyon fontos nekem, mindent megteszek azért, hogy minél több időt tölthessek a pályán. Tisztában vagyok azzal, hogy sokat kell még fejlődnöm, és bár van 135 percem a Bundesligában, amire persze nagyon büszke vagyok, fontos, hogy a helyükön kezeljem a dolgokat. Azért dolgozom minden nap keményen, hogy bekerüljek a csapatba, és ne a nevemmel, hanem a játékommal hívjam fel magamra a szurkolók figyelmét. Gólokkal, gólpasszokkal szeretném segíteni a Fehérvárt.” A ballábas labdarúgó megemlítette, hogy leginkább a jobboldalon szeret játszani, úgynevezett tükörszélsőként. Erősségei közt tartják számon gyorsaságát, cselezőképességét és pontrúgásait, az utóbbi időszakban elvégzett munka után pedig úgy érzi: fizikálisan is készen áll a felnőttfutballra. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.