UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-01-16 08:49

Cselgáncs: Mamira Luca érmet nyerne az ifjúsági világversenyeken

A MOL Alapítvány által támogatott 16 éves ifjúsági vb-aranyérmes cselgáncsozóval, Mamira Lucával beszélgettünk az elmúlt időszakban történtekről és az újévi reményeiről: utolsóéves ifiként a világ- és az Európa-bajnokságon egyaránt dobogóra állna.

Nem alakult eseménymentesen a 40 kilogrammosok között ifjúsági világbajnok dzsúdós, a 16 esztendős Mamira Luca őszi programja. Noha a nemzetközi szövetség az ifik összes világversenyét törölte, a nagyobbak mezőnyében bizonyíthatott. Bemelegítésként 48 kilóban az U23-as, a junior és az ifjúsági B korcsoportos országos bajnokságot egyaránt megnyerte.

Mamira Luca az idén is remekelne Forrás: IJF
Mamira Luca az idén is remekelne Forrás: IJF
Október végén nagy feladat előtt állt, hiszen tatamira léphetett a budapesti olimpiai kvalifikációs versenyen, amelyen habár az első körben búcsúzott, óriási élmény maradt neki. „Szerettem volna a saját korosztályomban is bizonyítani, erre azonban a koronavírus-járvány miatt nem kerülhetett sor. Abból a szempontból viszont jól jött a pandémia, hogy jóval nagyobb hangsúlyt fektethettem az erőnlétem fejlesztésére – így beleerősödve az új kategóriába. Magyarország először rendezhetett Grand Slam-viadalt, és nagyon büszke voltam arra, hogy megmérethettem magam rajta. Amúgy is izgulós vagyok, de minél nívósabb a verseny, annál izgatottabbá válok. Ebből kiindulva mondanom sem kell, mit éreztem a Grand Slamen… A nálam jóval rutinosabb és erősebb azeri Leyla Aliyevától kaptam ki, aki jelenleg a harmincadik helyen áll a világranglistán” – nyilatkozik Mamira Luca. A Toto Sport SE növendéke nem sokkal később a nála akár három évvel idősebbek mezőnyében, a poreci junior Európa-bajnokságon is bizonyíthatott, amelyen hatalmas csatában, közel tízperces ütközetben alulmaradt a szintén ifjúsági világbajnok orosz Marina Vorobevával szemben „Erősödnöm kell még ahhoz, hogy igazán ütőképes legyek a juniorversenyeken. Próbálok felnőni hozzájuk, és erre van még egy évem. Ami az Eb-t illeti: a buborékrendszer miatt a szokottnál hamarabb kellett utaznunk, jóval komplikáltabb volt minden, mint általában. Szokásomhoz híven a sorsolás után az edzőmmel, Illés Sándorral együtt elemeztem a lehetséges ellenfeleimet. Izgalmas mérkőzés volt az orosz lány elleni, mindent kiadtam magamból, és Sanyi bácsi is megdicsért.” A 2021-es program továbbra is képlékeny. „Az biztos, hogy a februári, follonicai Európa-kupa-viadalt törölték. Ha minden igaz, márciusban, Zágrábban indulhat újra a sorozat. Nagyon bízom abban, hogy megtartják az ifjúsági világversenyeket, amelyekre természetesen kvalifikálni szeretném magam. S ha már ott vagyok, jól is szerepelnék, utolsóévesként a világ- és az Európa-bajnokságra egyaránt éremért utazom.” Lucát a MOL Alapítvány eszköztámogatása is segíti céljai elérésében: futópadot kapott, amelyet általában akkor használ, ha a rossz idő miatt épp nem tud szabadtéren mozogni. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.