UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2021-01-16 15:58

Kézilabda: még hullámzó a teljesítményük, de így is mérkőzéseket döntenek el a fehérvári fiatalok

A gyengére sikerült ősz után az elmúlt három fordulóban már nagyszerűen szerepelt az utánpótláskorúakra bátran támaszkodó Alba Fehérvár NB I-es női kézilabdacsapata. Az új vezetőedzőt, Józsa Krisztiánt kérdeztük.

Még szeptember 25-én mondott le az élvonalbeli Alba Fehérvár vezetőedzői posztjáról az együttes 2016 óta irányító Deli Rita, akkor az addigi másodedző, Józsa Krisztián vette át az irányítást. Azonban az élet, pontosabban a koronavírus-járvány úgy hozta, hogy az első meccsét csak december 30-án vívhatta.

A 19 éves Gerháth Kincső fontos tagja lett az Alba Fehérvár együttesének Forrás: Alba Fehérvár
A 19 éves Gerháth Kincső fontos tagja lett az Alba Fehérvár együttesének Forrás: Alba Fehérvár
A bemutatkozás emlékezetesre sikerült: a székesfehérváriak 21–20-ra győztek a Kisvárda otthonában, majd a győri papírforma-vereség után, hazai pályán kiütötték a Szombathelyi KKA alakulatát (35–22). A győzelmekben oroszlánrészt vállaltak a klub utánpótláskorú játékosai (Afentaler Sára, Gerháth Kincső, Háfra Luca, Varga Emőke és még sorolhatnánk), nem csoda, hogy vezetőedzőjük elégedett a teljesítményükkel. „Kétségkívül kulcsszerepük volt mindhárom mérkőzésen – kezdte honlapunknak Józsa Krisztián. – Persze a teljesítményük még hullámzó akár mérkőzés közben is. Akkor lehetnek stabil játékosok az NB I-ben, ha már kiegyensúlyozott játékot nyújtanak, ez a következő feladat.” Bár sok a fiatal az Albában, nincs hiány rutinos játékosokból sem, hiszen jelenleg és korábbi válogatott játékosokat is találunk a keretben. „Olyan rutinos vezéregyéniségeink vannak, akik stabilitást adnak a csapatnak és akikre a fiatalok bátran felnézhetnek. Úgy gondolom, sokat lehet tőlük tanulni, és jó látni, hogy segítenek is az utánpótláskorúaknak. Most jó az idősebb és fiatalabb játékosok aránya a csapaton belül, remek közösséget alkotnak. Amiben csak tudják, segítik egymást a pályán és azon kívül is.”
Józsa Krisztián ígéri, a folytatásban is bátran pályára küldi a fiatalokat Forrás: Alba Fehérvár
Józsa Krisztián ígéri, a folytatásban is bátran pályára küldi a fiatalokat Forrás: Alba Fehérvár
A járványhelyzet és a bizonytalanság természetesen nagy fejtörést okoz Fehérváron is. „Ez az időszak mindenkinek kihívás. Eddig nem találkoztunk azokkal a feladatokkal, amelyekkel most szembesülünk. Beszéljünk akár a speciális felkészülésről, a karanténban eltöltött időről és az újbóli játékba lendülésről, de szintén említhetném, hogy lelkileg is milyen nehéz átvészelni ezt az időszakot.” Azzal kapcsolatban viszont nincs bizonytalanság, hogy Józsa számít a fiatalokra a szezon hátralévő részében is. „Nagy szerep hárul majd rájuk, ez nem is kérdés. Hosszú a bajnokság, rengeteg mérkőzést játszunk, fontos, hogy megfelelően tudjam forgatni a csapatot.” Az Alba Fehérvár együttese legközelebb bajnoki mérkőzésen január 22-én a Kisvárdát fogadja. További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.