UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2021-01-16 17:45

Sportlövészet: az Eb elhalasztása után sem dőlhetnek hátra a juniorok

Bár a sportlövők 10 méteres Európa-bajnokságát három hónappal elhalasztották, a harmadik válogatóversenyt megrendezik a jövő hét végén, így azoknak a junioroknak, akik a kontinensviadalon a felnőttek között szeretnének olimpiai kvótáért küzdeni, most kell bizonyítaniuk.

A hét folyamán új helyszínt kapott a puskás és a pisztolyos sportlövők felnőtt és junior 10 méteres Európa-bajnoksága, melyre eredetileg Lohjában került volna sor február végén, ám a finnek a járványhelyzet miatt elálltak a rendezéstől. Az európai szövetség gyorsan határozott a kontinensviadal sorsáról, és a döntés értelmében az eseményt a 25 és 50 méteres Eb-vel egy időben és helyen, a horvátországi Eszéken rendezik meg május végén, valamint július elején.

Dénes Eszter döntős országos csúccsal nyert  a legutóbbi válogatón Forrás: Dénes Eszter/Facebook
Dénes Eszter döntős országos csúccsal nyert a legutóbbi válogatón Forrás: Dénes Eszter/Facebook
Az Eb-k felnőttmezőnyében még lehet olimpiai kvótákat szerezni. Légpuskában nemenként két-két, légpisztolyban egy-egy, 25 és 50 méteren pedig számonként ugyancsak egy-egy kvóta várja a gazdáját – ez nagyban motiválja a juniorkorú versenyzőket. Hogy a fiatalok a tokiói reményeik megőrzése érdekében szeretnének a felnőtt Eb-keretbe kerülni, azt bizonyították már az első két 10 méteres válogatóversenyen is. A szombathelyi és a százhalombattai viadal döntőiben is állt a dobogón juniorkorú versenyző. A pisztolyosok között a mindössze 16 éves Jákó Miriam nyert az első válogatón, míg a 18 esztendős Fábián Sára és a nála egy évvel idősebb Komáromi Panna a másodikon szerzett érmet. A puskás férfimezőnyben a 19 éves Hammerl Soma kétszer is dobogós volt, míg a nők között, a már 2019-ben olimpiai kvótát szerző 18 éves Mészáros Eszter és a 2020 legjobb női sportlövőjének választott 19 éves Dénes Eszter osztotta el egymás között az aranyérmeket. A harmadik, egyben utolsó válogatóverseny jövő hét végén a Honvéd-kupa lesz. Győrik Csaba szövetségi kapitány azt követően hirdet kereteket a légfegyveres Eb-re – a halasztástól függetlenül. „A versenyzőinknek természetesen nem esik jól a halasztás, de most venni kell egy mély levegőt, és három hónappal tovább készülni, mint terveztükmondja a kapitány. – A felnőttcsapatba kerülésért folytatott küzdelemben Dénes Eszter jár az élen, aki többek között országos csúccsal is felhívta magára a figyelmet legutóbb. Úgy gondolom, neki egyértelműen helye van a felnőttválogatottban, és a kereteket a harmadik válogatóverseny után ki is hirdetem, ahogyan azt terveztük. Szóval senki nem dőlhet hátra. A fiatalok eddigi teljesítményével elégedett vagyok. Bár Szombathelyen még halványabb eredmények születtek, Százhalombattán már kiválóan, nemzetközi szinten lőttek a tizenévesek. Az biztos, hogy a juniorcsapat is elég erős lesz ahhoz, hogy kimagaslóan szerepeljen az Eb-n.” Győrik Csaba hozzátette, azoknak az utánpótláskorúaknak, akik a felnőttek között indulnak majd az Eb-n, a tudásuk alapján megvan az esélyük az olimpiai részvétel kiharcolására. További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.