UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2021-01-20 08:51

Labdarúgás: Onódi és a többiek, avagy miért kelendők a fiatal magyar kapusok?

Néhány napja nagyszerűen helytállt a Liverpool támadóival szemben a 19 évesen az Aston Villa hálóját őrző Onódi Ákos, és nem ő az egyetlen ígéretes magyar kapus, aki európai topbajnokságban szereplő klub akadémiáján fejlődhet.

A mezőörsi iskolacsapatból az angol élvonalban szereplő Aston Villa kapujáig... A meseszerű történet főszereplője Onódi Ákos, aki 19 évesen a Liverpool ellen mutatkozhatott be a birminghamiek első csapatában, miután klubja a koronavírus-járvány miatt kénytelen volt U23-as és ifjúsági korú játékosaival kiállni az FA-kupában. Noha a világsztárok 4–1-re győztek, a mérkőzés másik nyertese hosszú távon kétség kívül a magyar kapus lehet: a győri Fehér Miklós Labdarúgó Akadémiáról 2018-ban Angliába szerződött reménység nyolcszor is hárított. Az OptaJoe futballstatisztikákkal foglalkozó portál szerint legutóbb három éve védett ilyen hatékonyan Premier League-csapat kapusa a rangos sorozatban. Onódi tehát magára irányította a figyelmet, és Senkó Zsombor (18) sem véletlenül került Torinóba, a Juventus utánpótlásába. De említhetnénk a télen kölcsönbe az AS Romához igazoló Megyeri Gábort (18) vagy a West Ham United akadémiáján nevelkedő Hegyi Krisztiánt (18) is.

Az Aston Villa felnőttcsapatában bemutatkozó Onódi Ákos a Liverpool összes szezonbeli gólját megnézte, mielőtt pályára lépett az FA-kupában Forrás: Aston Villa
Az Aston Villa felnőttcsapatában bemutatkozó Onódi Ákos a Liverpool összes szezonbeli gólját megnézte, mielőtt pályára lépett az FA-kupában Forrás: Aston Villa
„Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy minden korosztályban akad két-három magas szinten teljesítő kapusunk – összegez Kövesfalvi István, a felnőtt- és az U16-os válogatott kapusedzője. – Nagyon örültem Ákos bemutatkozásának, de annak még jobban, amit a mérkőzés után nyilatkozott. Azt mondta, a meccsre készülve a Liverpool összes szezonbeli gólját megnézte, hogy képbe kerüljön. És tényleg látszott a védésein, hogy bizonyos lövésekre számított. A tanulást nem lehet megspórolni, és ő nem is teszi, a hozzáállása alapján igazán sokra viheti. Hegyi Krisztián és Megyeri Gábor korosztálya kiemelkedő tehetsége, mindketten versenyzőtípusok, szóval őket sem kell félteni. Senkó Zsombort pedig mintha kicserélték volna, amióta Torinóban él. Milinte Árpád kollégám mondta róla, hogy csak úgy duzzad az önbizalomtól. Akinek adott esetben Cristiano Ronaldo lő kapura, annak biztosan nehéz a földön maradnia, ám az egészséges magabiztosság a jó kapusok egyik legfőbb erénye.” A Magyar Labdarúgó-szövetség kötelékében öt éve dolgozó tréner úgy véli, a kapusoké egyfajta egyéni képzés, ilyen tekintetben „csupán” elkötelezett edzők és fejlődni akaró gyerekek kellenek a sikerhez. „A trénerek általában három-négy kapussal dolgoznak egyszerre a foglalkozásokon, így mindenki szem előtt van. Akár azt is kijelenthetjük, hogy ők többet edzenek a mezőnyjátékosoknál, hiszen előbb háromnegyed órát külön készülnek a kapusedzőkkel, utána pedig csatlakoznak a csapathoz. Hosszú évek alatt befektetett munka az, ami most megtérülni látszik. Úgy gondolom, az akadémiákon tevékenykedő edzők szerepét mindenképpen ki kell emelni, Az Illés Akadémián zajló munkát például feltétlenül követendő példának tartom: Hegyi Krisztián, Senkó Zsombor és az egy évet Németországban légióskodó, azóta hazatért Kiss Ágoston után tavaly a 2004-es születésű Tóth Balázs is Szombathelyről szerződött külföldre, utóbbi a Red Bull Salzburghoz.” És hogy a magyar kapusiskola miért mutat fel európai viszonylatban is figyelemre méltó eredményeket? „A jövő nagy kapusainak megtalálása meglehetősen sok összetevős matematikai feladat – folytatja Kövesfalvi. – Amikor a gyerekek elérik a tizennégy-tizenhat éves kort, gyakran akkorát nőnek, hogy szinte újra kell kezdeni velük mindent, muszáj az alapoktól kialakítani a megfelelő koordinációs mozgásukat. Nálunk ez meg is történik, és egyébként is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a fiatal kapusok technikailag éretté váljanak. Érdekesség, hogy Angliában leegyszerűsítik a képzést; ott csak az a lényeg, hogy ne kapjál gólt, és mindegy, hogy közben szépen vetődtél-e vagy sem. Ugyanakkor az magától értetődő, hogy mentálisan mennyire jótékony hatása lehet annak, ha valaki tizenévesként egy külföldi topklub akadémiáján védhet.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.