UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2021-01-24 18:02

Terepkerékpár: „Nem mindig olyan egyszerű nyerni” – az U23-as világkupa-győztes Vas Kata Blanka

„Remélem, hogy ez a győzelem csak egy hétig lesz a legnagyobb sikerem” – mondja a 19 éves Vas Kata Blanka, aki a kilencedikként ért célba a terepkerékpáros világkupa-sorozat utolsó, belgiumi állomásán, ezzel megőrizte első helyét az U23-asok mezőnyében.

A terepkerékpáros (cyclocross) világkupa-sorozat utolsó, a belgiumi Overijse-ben rendezett felnőtt női futamában kilencedikként ért célba a 19 éves Vas Kata Blanka, ezzel megnyerte az U23-asok összetett versenyét, míg az abszolút rangsorban az előkelő ötödik helyen végzett. A belga Doltcini-Van Eyck-Proximus kerékpárosa az utolsó állomás előtt már bízhatott a korosztályos világkupa-győzelemben, hiszen magabiztos fölénnyel vezetett a vetélytársai előtt. A világkupa előző négy helyszínén is együtt versenyeztek az U23-asok és a felnőttek, Blanka azokon két negyedik, egy ötödik és egy hetedik helynek örülhetett.

Vas Kata Blanka U23-as világkupa-győzelemmel hangol a korosztály vb-jére Forrás: proximus.be
Vas Kata Blanka U23-as világkupa-győzelemmel hangol a korosztály vb-jére Forrás: proximus.be
„Nagyon örülök az összetett győzelemnek, és a mai kilencedik hellyel is elégedett lehetek, hiszen az erős mezőnyben ezúttal is sikerült a top tízben végezzek – mondta Vas Kata Blanka az Utanpotlassport.hu-nak. – Erre a sikerre megint azt mondhatom, hogy a pályafutásom eddigi legszebb eredménye. Az U23-as első helyért már nem kellett túlságosan izguljak, hiszen azt a verseny előtt is tudtuk, olyan nagy fölénnyel vezetek az összetettben, hogy ha befejezem a futamot, akkor minden bizonnyal az élen zárok. Ettől függetlenül szerettem volna a tudásomhoz mérten szerepelni. Ez a pálya tavaly sokkal jobban kedvezett nekem, most nagyon sok volt benne a futós rész, de elégedetlen nem lehetek.” A többek között terepkerékpárban U23-as vb- és Eb-, hegyikerékpárban U23-as vb-ezüstérmes bringás, bár eddigi legnagyobb sikerét érte el Overijse-ben, könnyen lehet, hogy egy hét múlva ez az eredmény is a második helyre csúszik vissza. Jövő hét vasárnap ugyanis a belgiumi Ostend ad otthon a cyclocross-szakág U23-as világbajnokságának. „Én is remélem, hogy a világkupa-győzelem csak egy hétig lesz a legnagyobb sikerem – reagál a kiváló bringás. – Viszont nem mindig olyan egyszerű versenyt nyerni. Ráadásul már úgy érzem, igen nagy nyomás van rajtam az eredményeket illetően. Tudom, hogy nemcsak én, hanem mások is egyre inkább elvárják a kiváló szereplést. Persze, azt is tudom, hogy képes vagyok rá. Csak nem olyan egyszerű. Az U23-as vébé teljesen más lesz, mint a világkupa. Ott külön versenyez a korosztály, ilyen legutóbb az Eb-n fordult elő. A mai versenyen azért is voltam kicsit fáradtabb, mert tíznapos edzőtáborból érkeztem. A vébére akarjuk kihegyezni a formám, amelyen semmi mást nem szeretnék, minthogy ki tudjam magamból hozni a legtöbbet. Ha ez sikerül, akkor már boldog leszek.” Az Overijse-ben rendezett női verseny dobogójára három holland kerékpáros állhatott fel, sorban Ceylin del Carmen Alvarado, Lucinda Brand és a 21 éves Manon Bakker. Az felnőttek világkupa-sorozatát Brand (180 pont) nyerte, az U23-asok között Vas (100 pont) mögött Bakker (71 pont) és a szintén holland Puck Pieterse (66 pont) végzett. További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.