UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2021-01-26 19:57

Jégkorong: egy év az ismerkedésre – a 2022-es vb-re készülnek az U20-asok és az U18-asok

Drasztikus korosztályváltáson esett át az év elején az U20-as és az U18-as jégkorong-válogatott. A szakvezetés azt a döntést hozta, hogy már most a 2022-es események jegyében építik az együtteseket.

Kétezer-tizenkilenc december 17-én, Kijevben harcolta ki a világbajnoki divízió I/A csoportba jutást a junior (vagyis az U20-as) jégkorong-válogatott: a franciák legyőzésével két év szünet után jutott fel újra a legjobb tizenhat együttes közé (a sportág korosztályos elitkategóriájában tíz együttes szerepel, a mieink a következő hatosba kerültek be). Bár a csapat az év végi korosztályváltás után némiképp kicserélődött, és több vezéregyéniség öregedett ki az utánpótláskorból, nagy tervekkel készült a tavaly év végi, dániai vb-re a társaság. Ráadásul a szövetségben általános igazgatóvá előlépett Vas Mártont Horváth András váltotta a szövetségi kapitány posztján. Az új stáb- és kerettagok a nyárok kijelentették, hogy történelmet akarnak írni: első magyar junioregyüttesként kiharcolnák a bennmaradást második vonalban. Helyettük viszont a koronavírus írt történelmet, és mint oly sok más eseményt, ezt a világbajnokságot is elsöpörte a járvány. Ennek a társaságnak például egyetlen nemzetközi túra jutott eddig a 2020/21-es évadban, az A csoportos osztrákok elleni őszi, idegenbeli dupla felkészülési meccs, amelyen a házigazda 4–2-re és 6–3-ra nyert. A mostani időszakban a szakvezetés sokkal inkább a csapatépítésre helyezi a hangsúlyt, hiszen legkorábban 2021 decemberében lehetnek tétmérkőzései az együttesnek; akkor rendezik a soron következő vb-t. Nem mellékesen: információnk szerint az I/A csoportos torna házigazdai jogára a magyar szövetség is pályázik, az IIHF májusban hozza meg a döntését (a nemzetközi szövetség programjában ez már 2022-es eseménynek minősül). „Természetesen a számításba vehető legidősebbekre, a 2002-es születésűekre kell építenünk a válogatottat, de nem engedjük el az utánpótlástól világesemény nélkül búcsúzók kezét sem – mondja Horváth András. – Figyelemmel követjük, ki mennyit játszik a klubjában, és aki nem kap elég lehetőséget közülük, azokat a felkészülési meccseinken – amelyeken ebben az évben még szerepelhetnek – játszatni fogjuk. Továbbra is minden támogatást megkapnak tőlünk, de kárpótolni persze nem tudjuk őket az elmaradt világbajnokság miatt, amely egyben kiugrási lehetőség is lett volna nekik.”

Az U18-as válogatott legközelebb csak 2022 tavaszán vehet részt világbajnokságon Fotó: Szűcs Attila/MJSZ
Az U18-as válogatott legközelebb csak 2022 tavaszán vehet részt világbajnokságon Fotó: Szűcs Attila/MJSZ
Az ifjúsági (U18-as) válogatott már az idén is találkozott: a keret háromnapos összetartáson vett részt a budapesti Tüskecsarnokban. A fiatalabbak kapitánya elégedett volt játékosai teljesítményével az edzőtáborban. Az előrehozott korosztályváltás egyébként Svasznek Bence együttesében is lezajlott. „Tetszett a srácok hozzáállása, az, amilyen közösséget alkotnak, ahogyan dolgoznak. Ebben a táborban lefektettük az alapokat, elmondtuk, hogy milyen szempontok érvényesülnek a válogatottban, mik az elvárásaink a játékosokkal szemben – magyarázza Svasznek, akinek az együttese legutóbb 2019-ben vett részt világbajnokságon (a székesfehérvári I/B-tornán harmadik lett), s most a 2022 tavaszán esedékes vb-re készül. – Részint sajnálatos, hogy ilyen sok időnk van, részint viszont könnyebbséget jelent, hiszen bőven lesz alkalmunk megismerni egymást. Bízunk benne, hogy hamarosan visszatér az élet a normális mederbe, és részt vehetünk nemzetközi tornákon is.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.