UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2021-01-27 13:00

Labdarúgás: az FTC Moszkvába, az ETO Albániába utazik az UEFA Ifjúsági Liga első fordulójában

Szerdán sorsoltak az UEFA Ifjúsági Ligában, amelyben ezúttal két magyar együttes is szerepel; az FTC a Lokomotiv Moszkva, az ETO FC Győr az albán bajnok KF Apolonia ellen lép pályára idegenben az ifjúsági BL-ként elhíresült sorozat első körében.

Több szempontból is egyedülálló évadnak nézünk elébe az ifjúsági Bajnokok Ligájában. A sorozat hétéves történetében még soha nem fordult elő, hogy egyszerre két magyar klub is megméresse magát, ezúttal viszont a legutóbbi U19-es bajnokságot az élen záró ETO FC Győr mellett a Ferencváros fiataljai is próbára tehetik magukat a nemzetközi kupaporondon, miután a felnőttek a BL csoportkörében szerepeltek.

Ezúttal is 64 együttes száll harcba az UEFA Ifjúsági Liga trófeájáért Forrás: UEFA
Ezúttal is 64 együttes száll harcba az UEFA Ifjúsági Liga trófeájáért Forrás: UEFA
Nemcsak a magyar résztvevők száma szokatlan, hanem a lebonyolítási rendszer is merőben eltér majd a megszokottól. Alapesetben az „igazi" Bajnokok Ligájával párhuzamosan, az ősszel kezdenének a fiatalok, és a nem bajnoki ágon ugyanazok a csoportok lennének kialakítva, mint a nagyoknál, tehát az FTC utánpótláscsapata a Barcelona, a Juventus és a Dinamo Kijev korosztályos együttese mellé került volna. A koronavírus-járvány miatt azonban az európai szövetség (UEFA) teljesen átalakította a 2020/21-es évad versenyrendszerét: a sorozat március 2-án és 3-án rajtol, méghozzá nem csoportkörös formátumban, hanem rögtön egyenes kieséses szakasszal, amelyben a résztvevők egymeccses párharcokban döntik el a továbbjutás kérdését egészen a május 17-20-i nyoni négyes döntőig. A résztvevő 64 csapatot ezúttal is két részre, egy bajnoki és egy nem bajnoki ágra bontották. Először a Ferencváros kapott ellenfelet, méghozzá azon klubok közül, amelyek ősszel a felnőtt Bajnokok Ligájában főtáblásak voltak. A zöld-fehéreknek végül az orosz Lokomotiv Moszkva jutott, és idegenben kell kivívniuk a továbbjutást. Az ETO FC Győr a bajnoki ágon szerepel, kezdésként az albán korosztályos bajnokságot megnyert KF Apolonia otthonába látogat.

UEFA IFJÚSÁGI LIGA, ELSŐ KÖR, A LEGJOBB 32 KÖZÉ JUTÁSÉRT Bajnokok Ligája-ág (nem bajnoki ág) Olimpiakosz-Manchester City Inter-Bayern München Sevilla-PSG Sahtar Doneck-Porto Ajax-Krasznodar Manchester United-Real Madrid Istanbul Basaksehir-Club Brugge Atalanta-RB Leipzig Zenit-Rennes Juventus-Borussia Dortmund Midtylland-Atlético Madrid Chelsea-Salzburg Liverpool-Marseille Dinamo Kijev-Barcelona Lokomotiv Moszkva-Ferencváros Mönchengladbach-Lazio Bajnoki ág Górnik Zabrze-PAOK Olimpija Ljubljana-Celta Vigo APOEL-Viitorul KF Apolonia-ETO FC Győr Dinamo Zagreb-Rosenborg Hammarby-Waterford Galatasaray-AZ Alkmaar Rangers-Köln Angers-Crvena Zvezda Genk-Žilina Sparta Praha-Benfica Basel-Odense Sheriff Tiraspol-Kairat Almati Chertanovo-Maccabi Haifa Dinamo Minsk-Ludogorets Shkëndija-Gabala

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.