UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2021-01-28 20:40

Öttusa: „Ki ez a lány?” – egyre többen kérdezgetik Bauer Blankáról

A Budapesti Honvéd 15 éves öttusázója, az elmúlt hazai versenyeken kiválóan szereplő Bauer Blanka reméli, hogy hamarosan a korosztálya világbajnokságán is bizonyíthat.

Nagyszerű formát mutatott a tavaly év végi és az idei öttusaversenyeken a Budapesti Honvéd ígérete, Bauer Blanka. A 15 éves reménység november elején az U19-es országos bajnokságon ezüstérmet szerzett, majd a három U17-es vb-válogatón, melyen elindult, kétszer nyert és egyszer a dobogó harmadik fokán végzett.

Bauer Blanka az idén a korosztályos vb-n is megmutatná magát Fotó: BHSE
Bauer Blanka az idén a korosztályos vb-n is megmutatná magát Fotó: BHSE
Közben persze az idősebbek között is folytatta a remeklését – leginkább a kombinált számban (futás és lövészet) elért eredményeivel magaslott ki a sorból. Ha a nemzetközi szövetség nem halasztja el februárról júliusra az egyiptomi U17-es világbajnokságot, akkor Blanka minden bizonnyal az első számú embere lett volna a magyar csapatnak, bár kimagasló teljesítményének köszönhetően akár az U19-es mezőnyt is választhatta volna. Dönteni végül most nem kellett. „Nagyon örülök, hogy jól sikerültek a versenyek, az elején talán kicsit még engem is megleptek az eredmények – mondja a sportágat hat éve űző Blanka. – Mindig egyre jobb és jobb szeretnék lenni, és a jó kezdés után már elvártam magamtól, hogy utána is az élmezőnyben végezzek. Nemzetközi versenyen, például Olimpiai Reménységek Versenyén már jártam, de Eb-n vagy vébén még nem. Ezért is sajnáltam, amikor kiderült, hogy nem februárban lesz a világbajnokság. Nagyon szeretek utazni, de repülőn még nem ültem. Így duplán várom a világeseményt. Na, meg azért is ott akarok lenni, hogy kiderüljön, hogyan állok a kortársaimhoz képest a világban. Bízom benne, hogy nyáron lesz lehetőségem részt venni a vébén, amely ugyanolyan jó lesz, mint ha most lett volna. Az elszántságom a halasztás után mit sem változott.”
Bauer Blanka futóteljesítményét a magasabb korosztályokban megsüvegelik Forrás: BHSE
Bauer Blanka futóteljesítményét a magasabb korosztályokban megsüvegelik Forrás: BHSE
Az U17-esek még csak háromtusáznak a viadalokon, az U19-es korosztályban csatlakozik be a vívás, majd a juniorok között a lovaglás. Blanka tudatosan igyekszik felépíteni a karrierjét. „A vívást még sokat kell gyakorolnom, de úgy érzem, folyamatosan haladok. A lovaglást és a lovakat pedig szeretem. Megvan a versenyszámhoz szükséges összhang, és remélem, minél hamarabb letehetem a lovasképesítő vizsgát. Nagyon előre nem tervezek, de azt kijelenthetem, hogy felnőttként ott szeretnék lenni az olimpián.” A fiatal versenyzőt a céljai elérése érdekében Bátonyi Balázs segíti a Honvédban. Az edzőt és a tanítványt egymással alliteráló nevükön túl is számos dolog köti össze. Az egyik ilyen a bizalom.
Bauer Blanka jó barátságot ápol a lovakkal Forrás: pentathlon.hu
Bauer Blanka jó barátságot ápol a lovakkal Forrás: pentathlon.hu
„Örülök, hogy mióta Blanka hozzám került, fölfelé ível a pályája – mondja a szakember. – Néhány éve még a mezőny legvégéhez tartozott a korosztályában, ma már kiemelkedik onnan. Fokozatosan fejlődött, és ez a példaértékű szorgalmának és az alázatosságának is köszönhető. Az edzői utasításokat maximálisan betartja, emellett tisztelettudó és mindenkivel könnyen megtalálja a közös hangot. Az, hogy az U19-esek között is ennyire jól szerepeljen, nem volt elvárás. Ő még kezdő vívónak számít, ehhez képest elég stabilan teljesített a versenyszámban. A kombija többször is felnőttszintű volt, de ezen belül a lövészete még nem egészen egyenletes. A korosztályában elért sikereket igyekszünk a helyén kezelni, hiszen tudjuk, a junior- és a felnőttmezőny teljesen más. Oda szeretnénk érni, de mi abban hiszünk, hogy tizenöt-hat évesen még nem kell felnőtteknek szóló, felnőtteket is megterhelő munkát végeztetni a gyerekekkel. Lépésről lépésre haladunk. Ehhez a Honvédban szerencsére minden biztosított. Fontos, hogy a klubunkban minden egy helyen van, ezáltal mindig tisztán látom, hogy mikor mit csinál a versenyző, miközben koordinálom az edzéseit, továbbá az utazgatással sem megy el az idő. Blankában még nagyon sok tartalék van, de az már most jóleső dolog lehet számára, hogy az idősebb öttusázók elkezdtek tőle tartani, és egyre többször kérdezgetik: ki ez a lány?” További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.