UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2021-01-29 08:46

Rövid pályás gyorskorcsolya: „Más élőben, mint a tévéből” – Somodi Maja 16 évesen túl van első felnőtt Eb-jén

Portré a short track egyik legígéretesebb hazai reménységéről, a szegedi Somodi Majáról, aki szorgalmával és csendes, de alázatos munkamoráljával már 16 évesen kivívta társai és edzői elismerését. Szabó Krisztián, a juniorkeret vezetőedzője szerint ha így folytatja, Jászapáti Petra szintjére is eljuthat.

Nem jellemző a short trackre, hogy 16 éves fiatalok méretik meg magukat a felnőttek Európa-bajnokságán. Az olimpiai keretbe tavaly bekerült Somodi Maja mindazonáltal rengeteget tett érte, hogy már ilyen fiatalon elérje, amiről minden sportoló álmodik pályafutása elején. Gdanskban a női váltó negyeddöntős futamában volt érdekelt, amely kívülről nézve hiba nélkül jutott be az elődöntőbe, Maja azonban talál benne kivetnivalót. „Picit lehettem volna magamhoz képest gyorsabb, de nagyon koncentráltam, hogy jól kimenjek a váltásokra. Maximalista vagyok, szóval nem mondom, hogy nem teljesíthettem volna jobban, de mindent beleadtam, és összességében jó érzésekkel távoztam a jégről” – mondja a lengyelországi kontinensviadal legfiatalabb pályára lépője, aki igyekezett minden percet hasznosítani az Eb alatt. „Nem baj, hogy csak egy futamon versenyezhettem. Már abból is sokat tanultam, hogy a helyszínen, élőben néztem a többieket, Európa legjobbjait. Teljesen más, mint a tévében.”

Somodi Maja az előző utánpótlás országos bajnokságon is remekelt Fotó: MOKSZ
Somodi Maja az előző utánpótlás országos bajnokságon is remekelt Fotó: MOKSZ
Szabó Krisztián, a juniorkeret vezetőedzője szerint a Szegedi Korcsolyázó Egyesület fiatalja megérdemelte, hogy belekóstoljon az Európa-bajnokságba, mivel Maja tényleg az az „edzők álma” típusú versenyző, akitől ha kérsz valamit, szó nélkül megcsinálja. Sőt, nem rest külön munkát végezni, hogy egyre jobb legyen. „A testfelépítése és a tehetsége a sportághoz egy adottság, de az, hogy 16 évesen már a legjobbakkal edzhet az olimpiai keretben, a szorgalmának és az akaraterejének köszönhető. A munkamorált tekintve egyedül Jászapáti Petrához tudom hasonlítani. Ő az a versenyző, aki a társait is motiválja, és itt nem a szavakra gondolok, hanem a tettekre. Az, ahogy Maja csendben, de hibátlanul elvégzi a kért feladatokat, példaértékű. Sőt, mindig többet akar: ha mondjuk szökdelésből hatvanat kértünk mindenkitől, ő biztosan nyolcvanat csinált.” A mester amondó, a kezdetektől fogva lehetett érezni, hogy Maja nem hétköznapi reménység, de igazán tavaly robbant be a köztudatba. „Nagyjából három éve azt gondoljuk, hogy az olimpiai keret legjobbjai közé érhet, ezért a végén már a fiúkhoz tettük, és ott is tartotta a körsebességet. Előfordult, hogy edzésen az 1500 m-es országos csúcs környékén futott, és ezt megcsinálta egymás után háromszor. Mégis, talán 2020 hozta meg számára az áttörést, amikor 15 éves lett, így először részt vehetett a junior-világbajnokságon.” Lassan mondani sem kell: az egyik legfiatalabbként. A junior-vb-n a zömében 18-19 éves riválisokkal kellett felvennie a harcot, ami elég jól sikerült, hiszen két országos csúcsot is futott, emellett 1000 méteren az előkelő 11. helyen végzett. „Az állóképessége miatt az 1500 és 1000 méteres táv az erőssége, de ha a rajtján fejleszt még, a sprintben is számolni kell vele. Azt gondolom, idővel vezéregyénisége lehet az olimpiai keretnek és eljuthat a világkupa-aranyérmes Jászapáti Petra szintjére.” Érdekesség, hogy nem Maja az egyetlen, aki a Somodi családban korcsolyázik vagy korcsolyázott. Két bátyja egyetemi tanulmányuk miatt mára felhagyott a sportággal, húga, Luca azonban jelenleg is tagja az utánpótlás-válogatottnak. Maja pedig már az olimpikonok társaságában készül nap mint nap, emellett ráadásul nagy hangsúlyt fektet tanulmányaira. „A szüleim orvosok, édesapám sebész, így engem is érdekel ez a terület. Amikor a középiskolát Szegeden kezdtem meg, közben Pestre jártam a juniorkeret edzéseire, voltak mélypontjaim, de már a fővárosban járok suliba, az online oktatás óta pedig még jobban be tudom osztani az időmet. A külföldi versenyek miatt most nem igazán kell pótolnom, ami jó, másrészről viszont bánt is, mivel szeretek utazni, és nagyon jó lett volna az idén Amerikába menni a második junior-vébémre. Persze jelenleg annak is örülhetek, ha az országos bajnokságot megrendezik.” További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.