UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-02-01 13:09

A Magyar Birkózó Szövetség az idén ünnepli fennállása 100. évfordulóját

Az idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ), amely különleges esemény- és dokumentumfilm-sorozattal, valamint színvonalas krónikával ünnepli a centenáriumot.

„A budapesti európai olimpiai kvalifikációs verseny zárónapján, március 21-én a Nemzeti Színházba tervezzük az ünnepi közgyűlést, amelyen Magyarország sportvezetőinek kíséretében szeretnénk megemlékezni a sportág nagyjairól, emellett díjakat is átadunknyilatkozta a Magyar Birkózó Szövetség média- és marketingbizottságának társelnöke, a kötöttfogásban Budapesten, 2005-ben világbajnoki ezüstérmes Virág Lajos a szervezet honlapjának. − Érdekesség, hogy a nemzetközi szövetség, a UWW is az idén ünnepli megalakulásának századik évfordulóját, emiatt némi párhuzamot szeretnénk vonni a kettő között. Az MBSZ elnöksége centenáriumi díjat alapít a hazai és nemzetközi szövetség egykori (társ)elnökéről, Brüll Alfrédról, az Évszázad birkózója címmel kitüntetett olimpiai bajnok Polyák Imréről, valamint az MBSZ első elnökéről és főtitkáráról. Az eseményen a sportág nemrégiben átadott új szentélyéről, reményeink szerint az elkövetkezendő száz év olimpiai bajnokainak otthont adó Kozma István Magyar Birkózó Akadémiáról (KIMBA) is szó lesz.”

Forrás: MBSZ
Forrás: MBSZ
Négyrészes dokumentumfilm-sorozat is készül az idén, amelyet az Uránia Nemzeti Filmszínházban szeretnének bemutatni. „Nagyjából huszonöt perces részeket tervezünk. A film visszatekint az elmúlt évszázad legfőbb eseményire úgy, hogy aközben a nagy bajnokok élettörténetét bemutatja. Példát akarunk mutatni az új generációnak és meg szeretnénk mutatni ennek a gyönyörű sportágnak a sokszínűségét. Ha minden az elképzeléseink szerint alakul, akkor az év első felében bemutathatjuk a művet. Az MBSZ nem csak a mozivásznon jelenik meg: a szövetség saját »születésnapjára« az elmúlt évszázad birkózóeseményeit és a sportág nagyjait magában foglaló színvonalas krónikát ad ki. A könyvet az MBSZ egykori, valamint jelenlegi sajtófőnöke, Szekeres István és Deák Zsigmond írja és szerkeszti.” Az MBSZ a jubileum alkalmából megemlékezik a magyar Hall of Fame-tagokról, emellett június 4-én csapattalálkozót rendezne a KIMBA-ban. „A trianoni békeszerződésre és a tavaly, azon a napon tragikusan fiatalon elhunyt Tóth Bendegúzra emlékeznénk. A leendő Vajdasági Birkózó Akadémia növendékei mellett erdélyi, kárpátaljai, felvidéki ifjú birkózókat és a KIMBA sportolóit egyaránt várjuk, hogy összemérjék erejüket egymással. A koronavírus-járvány tavaly, a békeszerződés századik évfordulóján ellehetetlenítette ezt a programot, reméljük, hogy a pandémia ezúttal nem szab gátat a terveinknek.” További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.