UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-02-01 09:05

Vívás: nyolc fiatal a legjobbak között

Az évad közepén nyolc utánpótláskorú vívó található a hazai felnőttranglista legjobb négy helyezettje között; férfi tőrben a 17 éves Szemes Gergő áll az élen, míg női karban hárman tanyáznak az élmezőnyben.

Szemes Gergő (balról) megnyerte a felnőttek negyedik válogatóversenyét, ezzel átvette a vezetést a ranglistán Forrás: hunfencing.hu
Szemes Gergő (balról) megnyerte a felnőttek negyedik válogatóversenyét, ezzel átvette a vezetést a ranglistán Forrás: hunfencing.hu
Nemzetközi versenyek híján ebben az évadban rendhagyó módon csak a hazai viadalokon gyűjthetnek ranglistapontot a vívók. Igaz, az eddig megszokott három Magyar-kupa-forduló helyett ezúttal hat szerepel a programban, amelyből négyet már megrendeztek. Jóllehet, a mezőny ritkán volt teljes, ez semmit nem vesz el annak a nyolc 2001-ben vagy az után született sportolónak az érdeméből, aki jelenleg a legjobb négyben tanyázik. Női kardban például hárman is. A felnőtt-világranglista 11. helyezettje, a 19 éves ifjúsági olimpiai bajnok Pusztai Lizával csak a felnőtt országos bajnokságon találkozhattak riválisai, amelyen aranyérmet nyert − negyedik a lajstromban. Megelőzi őt a felnőtt ob és a legutóbbi válogató harmadik helyezettje, Keszei Kíra (17 éves) és a kadétvilágbajnok Szűcs Luca (18). Férfi tőrben a kadét Európa-bajnok Szemes Gergő 17 évesen áll az élen. Nem érdemtelenül: két válogatóversenyen állt fel a dobogó legfelső fokára. Ugyanebben a fegyvernemben a Tóth Gergely (18) a harmadik. Női párbajtőrben is két utánpótláskorú van a legjobb négyben: Büki Lili (18) a harmadik, míg az ötszörös utánpótlás Eb-aranyérmes, kadétvilágbajnok Muhari Eszter (18) a negyedik a lajstromban. A férfi kardozók mezőnyében a 18 esztendős Noseda Szabolcs az előkelő negyedik pozícióban van.

HAZAI FELNŐTTRANGLISTA Az állás négy Magyar-kupa-forduló után (utánpótláskorúak kiemelve) Kard Férfi: 1. Szilágyi Áron (Vasas), 2. Szatmári András (MTK Budapest), 3. Gémesi Csanád (GEAC), 4. Noseda Szabolcs (DVSZ) Női: 1. Márton Anna (MTK Budapest), 2. Szűcs Luca (BVSC-Zugló), 3. Keszei Kíra (Budapesti Honvéd), 4. Pusztai Liza (BVSC-Zugló) Párbajtőr Férfi: 1. Bányai Zsombor (Vasas), 2. Siklósi Gergely (Budapesti Honvéd), 3. Bakos Bálint (Vasas), 4. Koch Máté (Vasas) Női: 1. Kun Anna (OMS-Tata), 2. Szász-Kovács Emese (Vasas), 3. Büki Lili (OMS-Tata), Muhari Eszter (Budapesti Honvéd) Tőr Férfi: 1. Szemes Gergő (FTC), 2. Dósa Dániel (Törekvés SE), 3. Tóth Gergely (Törekvés SE), 4. Németh András (Budapesti Honvéd) Női: 1. Pásztor Flóra (Törekvés SE), 2. Kondricz Kata (Budapesti Honvéd),  3. Mesteri Viktória (UTE), 4. Pöltz Anna (MTK Budapest)

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.