UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2021-02-02 14:26

Sportlövészet: Jákó Miriam az Eb-hez felnőtt, de az ob-hoz még túl fiatal

A légpisztolyos Eb-keretben helyet kapó 17 éves Jákó Miriam számára nem teszi lehetővé a szabály, hogy a saját korosztályában és a felnőttek között is bizonyítson az országos bajnokságon.

A magyar felnőtt sportlövő-válogatott legfiatalabb tagja lesz a májusra halasztott eszéki 10 méteres Európa-bajnokságon a zsombói Cél-Tudat SE pisztolyos versenyzője, Jákó Miriam. Az alig 17 éves ígéret Győrik Csaba szövetségi kapitány döntése értelmében Major Veronikával és Sike Renátával alkotja a női légpisztolyos nemzeti csapatot a kontinensviadalon, melyen olimpiai kvóta is szerezhető még.

Jákó Miriam a felnőtt 10 m-es Eb-keret legfiatalabb tagja Fotó: Czékus Péter
Jákó Miriam a felnőtt 10 m-es Eb-keret legfiatalabb tagja Fotó: Czékus Péter
„Örülök, hogy sikerült kiharcolnom a felnőttkeretbe kerülést – mondja Miriam. – Azért is hajtottam erre a helyre, mert a korosztályos versenyek sorsa a felnőttekénél is bizonytalanabb ebben a járványhelyzetben, én pedig mindenképp szerettem volna ott lenni az Eb-n. A juniorok között persze kisebb eredménnyel is be lehet kerülni az Eb-döntőbe, a felnőttek mezőnyében erre az esélyek jelentősen csökkenek, de a cél az lesz, mint minden versenyen: megpróbálom magamból kihozni a legtöbbet. A rutin az idősebbek mellett szól, viszont én is azért megyek, hogy elkezdjem a tapasztalatszerzést, és visszajelzést kapjak, hol tartok, miben kell még a leginkább fejlődjek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy különösebb tét vagy teher nélkül versenyezhetnék. Egyéniben bizonyítani akarok, és a csapat miatt sem mindegy, hogyan szerepelek. Segíteni kívánom a társaimat, nem pedig lehúzni őket. Mindenekelőtt azért bízzunk abban, hogy lesz Eb.” A sportlövők a hét második felétől Százhalombattán vesznek részt a 10 méteres országos bajnokságon. A korábbi versenyeredmények alapján és az Eb-keretet elnézve, feltételezhetnénk, hogy Miriamnak jó esélye lesz a felnőtt magyar bajnoki dobogóra állnia. Nos, esélye sem lesz. A reménység ugyanis még ifjúsági korúnak számít, és az ob szabálya szerint két korosztállyal fentebb már nem indulhat. Szerepelhetne a felnőttek között, de akkor a saját korosztályáról kellene lemondania. Tehát akkor csak a junior és felnőtt ob-n venne részt. Úgy döntött, hogy marad az ifjúsági és a juniormezőny. „Az az utolsó ifiévem, és szeretném még kihasználni az időt, amíg ilyen fiatal vagyok. Nem az motivál, hogy a korosztályomban könnyebb sikeresen szerepelni, csupán nem lenne jó lemaradni semmi olyanról, ami később már nem adódhat meg. Felnőttként már nem indulhatok majd visszább. Remek gyakorlóverseny lesz, amelyen nem fordulhat elő, hogy könnyelműbb legyek, hiszen a nálam fiatalabbak is igen gyorsan és látványosan fejlődnek. Ez külön öröm a számomra.” További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.