UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-02-04 18:44

Vívás: Budapestről vezethet Tokióba a félig utánpótláskorú női kardcsapat útja

A 19 éves Pusztai Lizával és a 17 esztendős Battai Sugárral felálló női kardválogatott márciusban Budapesten harcolhatja ki a tokiói olimpián való részvétel jogát.

Nagyjából egy éve az athéni világkupán egyetlen tusra volt attól a női kardválogatott, hogy kivívja a tokiói olimpián való szereplés jogát – idézi fel a történteket a hazai szövetség honlapja, melynek a válogatott vezetőedzőjének, Gárdos Gábornak közreműködésével. Akkor a következő kvótát kínáló versenyre a járványhelyzet miatt már nem került sor, a lehetőség azonban megmaradt az olimpiai kvalifikációra a Márton Anna és Katona Renáta mellett két kiváló utánpótláskorú kardozót, a 19 éves Pusztai Lizát és a 17 esztendős Battai Sugárt soraiban tudó négyesnek. Sőt, a tokiói részvételt éppen Budapesten, a március 11. és 14. között esedékes kvalifikációs világkupán harcolthatja ki a kvartett. A csapat számára az elmúlt hónapok sem teltek eseménytelenül.

Budapestről vezethet Tokióba a félig utánpótláskorú női kardcsapat útja Forrás: hunfencing.hu
Budapestről vezethet Tokióba a félig utánpótláskorú női kardcsapat útja Forrás: hunfencing.hu
„Kezdjük a koronavírussal, ami bennünket sem kímélt – mondja Gárdos Gábor a hunfencing.hu-nak. – Katona Renátát kapta el a járvány, majd miután felépült, eltörött a lábujja. Aztán következett a két fiatal. Pusztai Lizi és Battai Sugi egyaránt hasonló, komoly betegségben szenvedett, nem koronavírusban. Elmondhatjuk, hogy lényegesebben jobban vannak, de a kór sokat vett ki belőlük, nem könnyű a visszatérés. Láthattuk azt éppen Lizin, az országos bajnokságon. Márton Annáról az ob negyeddöntőjében sérült meg, és mint kiderült, térdszalagszakadást szenvedett. A tudásunk szerinti legjobb orvosok diagnosztizálták, akik tanácsára végül úgy döntöttünk: nem lesz műtét. Panka nagyon erős combizomzattal rendelkezik, melyet most nulla-huszonnégyben külön erősítünk. Már lábmunkázik és iskolázik, hamarosan a vívást is újrakezdi. Korábban voltak baljós pillanataim, de mostanra úgy érzem, mire kell, mire igazán fontos, mindenki ismét a lehető legjobb formájában lesz.” A csapatnak pedig egyértelműen a budapesti világkupára kell a legjobb formába kerülnie. „Nem tervezek változtatást a csapatban, ha csak az élet nem visz rá – folytatja a vezetőedző. – Hiszem, hogy folytatni tudjuk a megkezdett utunkat. Úgy gondolkozom, és ebben bíznak a lányok is, hogy az a sok rossz, ami ért bennünket az elmúlt hónapokban, az elmúlt. A legfontosabb időszak most kezdődik. Hosszú utunk célegyenesébe kerültünk. És ha Budapesten célba érünk, máris új útra lépünk, amely Tokióban ér véget. Mert terveink, álmaink szerint ennek a kardcsapatnak nem az jelentené a végállomást, hogy eljut az olimpia nyolcas mezőnyéig.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.