UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2021-02-05 09:00

Öttusa: Erdős Rita versenyről versenyre javul

Az Mol Alapítvány által támogatott U19-es Európa-bajnok öttusázó, Erdős Rita egyre jobb formában készül, és ha minden jól megy, az idén a junior-világbajnokságon bizonyíthat.

Újra egyre jobb formába lendül és a tőle megszokott intenzitással, valamint alázattal végzi az edzéseit a Trion SC 18 éves öttusázója, Erdős Rita. Az idei évtől hivatalosan is a juniorok közé lépő versenyző az ősszel átesett a vírusfertőzésen, így a felnőtt országos bajnokságot kihagyta, de a korosztálya ob-ján már ott volt, és az ötödik helyen zárt. Novemberben Lengyelországban járt, és az U24-es Eb némileg foghíjas mezőnyében végzett a hetedikként, majd az azt követő két hazai junior-vb-válogatón is a második helyet szerezte meg, ezzel bebiztosítva a helyét az utazók között – más kérdés, hogy azóta az eredetileg februárra kiírt egyiptomi junior-világbajnokságot júliusra halasztotta a nemzetközi szövetség, így addig még újabb válogatókra kerül sor.

Erdős Rita egyre jobb formában versenyez Fotó: Buza Virág/MÖSZ
Erdős Rita egyre jobb formában versenyez Fotó: Buza Virág/MÖSZ
„Összességében elégedett vagyok az elmúlt versenyeken mutatott teljesítményemmel – mondja Rita. – Leginkább azért, mert a junior ob-tól kezdve mindig tudtam javulni az előző versenyhez képest. Persze, a válogatók során a cél az volt, hogy bekerüljek a négyfős vb-csapatba, de nem ért váratlanul a halasztás, számíthattunk rá. A motivációm ezzel kicsit sem csökkent, igyekszem magamból kihozni a legtöbbet az edzéseken, amelyek egyre jobban mennek, és szerencsére a sérülések is elkerülnek mostanában. Most csak élvezem, amit csinálok.” És azért készülni is maradt mire. Február végén a fedett pályás felnőtt országos bajnokságon nyílik újabb lehetőség a bizonyításra. „A felnőtt ob-t ugyanúgy a saját versenyemnek tekintem. Mindig a legjobb teljesítményre törekszem, ez ezúttal sem lesz máshogy. Az eredményekkel kapcsolatban sosem fogalmazok meg konkrét célokat, bízom benne, hogy minél jobb helyen végzek. Az elmúlt időszakban kiemelten foglalkoztunk a futásommal, így ha valamit nagyon szeretnék, az az, hogy a kombinált számot 12:30-as időn belülre tudjam stabilizálni.” A futás mellett azért a többi tusával is igen jól áll a versenyző. A decemberi válogatón például egészen kiemelkedő szerepléssel – 32 győzelem, 8 vereség – nyerte meg a vívást. Egyfolytában a legmagasabb szinten teljesíteni azonban nem egyszerű. Rita pedig igen magasra tette lécet 2019-ben, amikor Litvániában U19-es Európa-bajnok lett. „Az említett válogatón jobban ott tudtam lenni fejben, és nem is izgultam annyira, mint máskor. Ennek köszönhető a jól sikerült a vívás. A következő versenyen viszont már ennek tudatában akartam jobb vagy legalább olyan teljesítményt, és kicsit túl is gondoltam az egészet. Az Európa-bajnoki címre próbálok nem gondolni a versenyek alatt, hogy ne jelentsen felesleges terhet. Elsődlegesen magamnak szeretnék megfelelni. Természetesen, azért ott van a gondolataimban, hogy egyszer sikerült bizonyítanom egy világversenyen, és akkor miért ne sikerülhetne többször is?” Hogy Rita a folytatásban is hasonló sikereket élhessen át, abban a Mol Alapítvány is igyekszik segíteni. A Szigetszentmiklóson élő sportoló az alapítvány támogatásából a folyamatos edzésre járás költségeit tudja fedezni. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.