UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2021-02-06 15:47

Hat magyar utánpótláskorú indul az olaszországi alpesisí-világbajnokságon

Vasárnap a megnyitóval kezdődik, a magyarok számára viszont csak a jövő héten indul a Cortina d’Ampezzóban rendezendő alpesisí-vb, amelyen a fiataloktól, elsősorban Tóth Zitától várható jó eredmény.

A világ egyik legszebb versenypályája fogadja az idei mezőnyt az alpesi sízők világbajnokságán az olaszországi Cortina d’Ampezzóban. A két héten keresztül zajló viadalon hetven ország versenyzői küzdenek meg a következő versenyszámokban: kombináció, lesiklás, super-G, óriás-műlesiklás, műlesiklás, csapatverseny és parallel szlalom – áll a Magyar Sí Szövetség közleményében. Mint írják, a koronavírus-járvány miatt a szervezők azt kérték a nemzetközi szövetségtől, hogy halasszák 2022-re a pekingi téli olimpiai utáni időszakra a vb-t, ám a FIS az idei rendezés mellett döntött.

A 18 éves Tóth Zitának lehetnek a legnagyobb reményei a magyar válogatottból Forrás: Magyar Sí Szövetség
A 18 éves Tóth Zitának lehetnek a legnagyobb reményei a magyar válogatottból Forrás: Magyar Sí Szövetség
A gyorsasági számokban ezúttal nem szerepelnek magyarok, de a technikai számokban (műlesiklás, óriás-műlesiklás) nemenként négy-négy sízőnk lesz érdekelt. A nők között ráadásul négy még utánpótláskorú (U21-es korosztályú) sportoló: Tóth Zita (18 éves), Hozmann Szonja (19), Majtényi Hanna (19), Dorultán Katalin (19), míg a férfiak mezőnyében az egyaránt 17 esztendős Úry Bálint és Trunk Tamás szerepelhet Olaszországban. Barta Csaba a szövetség alpesi szakágának vezetője elmondta, Tóth Zitától várja a legjobb eredményt, aki esélyes arra, hogy a műlesiklás kvalifikációjában a legjobb huszonöt között végezzen, így saját jogon vívja ki a főversenybe kerülést, ahol már a világ legjobbjai között bizonyíthatna. A Vasas 18 éves sportolója az idén új csapatba került Ausztriában, decembervégén – amikor itthon az év versenyzőjének választották – így nyilatkozott honlapunknak: „Úgy érzem, hogy most egy kicsit hosszabb távon kell gondolkodnom, és ahogyan mondtam, türelmesnek kell lennem. A márciusi ifjúsági világbajnokságon, az Európa-kupa versenyeken fogok indulni és lehet, hogy a felnőtt világbajnokságra is elmegyek, de a legfontosabbnak a 2022-es pekingi olimpiát tartom. Ezért mostantól számítva egy év múlva szeretnék igazán csúcsformába kerülni.” A világbajnokságot február 7 és 21. között tartják, de a magyar csapat csak február 16-án utazik a helyszínre. További korosztályos hírek a SÍSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.