UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2021-02-08 08:44

Sportlövészet: „Csak csináltam, amit edzésen gyakoroltam” – a 15 éves juniorbajnok Tóth Anna

„Meg sem fordult a fejemben, hogy megnyerhetem. Azt gondoltam, hogy az ellenfeleim nagyobbak, jobbak” – mondja Tóth Anna, aki 15 évesen lett juniorbajnok a légpuskások között.

Nem akármilyen teljesítményt nyújtott a sportlövők Százhalombattán rendezett 10 méteres országos bajnokságának ifjúsági és a junior légpuskásversenyében Tóth Anna. Az UTE mindössze 15 éves reménysége előbb a 2001-es születésű versenyzőket, tehát a nála négy évvel idősebbeket is felvonultató elképesztően erős mezőnyben lett magyar bajnok.

Tóth Anna a légpuskás juniorbajnoki döntőben csak csinálta, amit edzésen gyakorolt Forrás: UTE
Tóth Anna a légpuskás juniorbajnoki döntőben csak csinálta, amit edzésen gyakorolt Forrás: UTE
A juniorok alapversenyében Anna a negyedik helyen került be a nyolcas döntőbe, melyben aztán egészen kiemelkedő produkciót bemutatva, 251.4 kört lőve a legjobbnak bizonyult. Pedig kihívói között az olimpiai kvótát szerző Mészáros Eszter, a tavalyi év legjobb női sportlövőjének választott Dénes Eszter és az ugyancsak kiváló korosztályos eredményekkel büszkélkedő, ötven méteren már felnőtt Eb-bronzérmes Bajos Gitta is ott volt. És nem ők lőttek a szokásosnál jóval gyengébben. „Erre a teljesítményre nem igazán számítottam – mondja Anna. – A bajnokság előtt meg sem fordult a fejemben, hogy megnyerhetem. Azt gondoltam, hogy az ellenfeleim nagyobbak, jobbak. Ezért nem is izgultam, nem volt rajtam semmiféle teher. Talán ennek is köszönhető, hogy ilyen jól ment. Az alapverseny elején kistízesek jöttek, majd amikor érkezett egy nagyobb, akkor megnyugodtam, és csak csináltam tovább, amit edzésen gyakoroltam. Az első pillanatban, amikor úgy tűnt, győzhetek a bajnokságon, hatalmasat dobbant a szívem, de sikerült higgadtnak maradni. Még most is alig hiszem el, hogy nyertem. Nagyon boldog és büszke vagyok erre a címre.”
Az érmes légpuskás lányok (balról: Mészáros Eszter, Tóth Anna, Tarr Vivien) Forrás: UTE
Az érmes légpuskás lányok (balról: Mészáros Eszter, Tóth Anna, Tarr Vivien) Forrás: UTE
Anna a bajnokság másnapján az ifjúságiak között is nyert, de ez nem volt akkora meglepetés, hiszen a versenyszám címvédője volt a korosztályban. A tinédzser így összesen öt érmet gyűjtött a hétvégén, mert a két egyéni első hely mellé két csapatarany is társult, plusz vegyes párosban is nyert egy bronzot Glázer Bencével. Az egyéni bajnokság a felnőtt női légpuskások döntőjével, benne Zwickl-Veres Kata győzelmével zárult. Érdekesség, hogy a felnőttbajnoki címhez a fináléban 251.2 körre volt szüksége a győztesnek. Ez két tizeddel elmarad a Tóth Anna aranyát jelentő eredménytől. „Minden verseny más, és nem lehet mindennap ugyanolyat lőni – reagál szerényen az ígéret. – Azért a döntőmmel tényleg meg lehetek elégedve, mert egyetlen hiba sem volt benne. Az alapversenyben pedig egyre stabilabban sikerül hoznom egy jó szintet.” A versenyző töretlen fejlődése az elmúlt versenyek eredményein is meglátszott. Anna így a válogatott junior Eb-keretébe is bekerült, és izgatottan várhatja a májusi 10 méteres kontinensviadalt. „Abban csak titkon reménykedtem, hogy bekerülök a keretbe. Az első két válogató után egyáltalán nem hittem benne, aztán a harmadik végén már láttam hangyányi esélyt, de az is álomszerűnek tűnt. Végül mégis készülhetek az első világversenyemre, melyen bízom a jó szereplésben” – zárja Anna, akinek bátyja, a 18 éves Máté is UTE-színekben remekelt az országos bajnokságon: légpisztolyban a junior fiúcsapattal arany-, vegyes párosban Somhegyi Edinával ezüstérmet szerzett. További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.