UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-02-13 20:10

Birkózás: brillíroztak az utánpótláskorúak a tatai felnőtt nemzetközi versenyen

Mondhatni, világklasszisokat győzött le az a négy utánpótláskorú kötöttfogású birkózó, aki dobogóra állt a Tatán, szombaton rendezett nemzetközi felkészülési versenyen, amelyen 18 ország mintegy 150 sportolója lépett szőnyegre: Takács István (87 kg) és Váncza István (67) arany-, Szőke Alex (97) ezüst-, míg Lévai Tamás (82) bronzérmet nyert.

A márciusi, budapesti olimpiai kvalifikációs verseny előtt kicsivel több mint egy hónappal rendeztek Tatán kötöttfogású nemzetközi versenyt. A mezőny rendkívül erős volt; olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmesek sora mérte össze a tudását egymással. Magyar szempontból a legérdekesebb kategória a 97 kilogrammos volt, hiszen 2009 világbajnoka, Kiss Balázs, az U23-as vb-aranyérmes Szilvássy Erik és a junior Eb-győztes, még mindig csak 21 éves, tehát utánpótláskorú Szőke Alex küzdött azért, hogy lehetősége nyíljon a kvótaszerzésre a fővárosban.

Szőke Alexen (pirosban) csak az olasz Nikoloz fogott ki Tatán Fotó: Feledi László
Szőke Alexen (pirosban) csak az olasz Nikoloz fogott ki Tatán Fotó: Feledi László
Alex kitett magáért. A selejtezőben 6–1-re legyőzte a felnőtt Európa-bajnok norvégot, Felix Baldaufot, majd a német junior Eb-aranyérmes Ramsin Azizsiren is túljutott (3−1). Az elődöntőért zajló másik párharcon Kiss kiélezett ütközetben, később szerzett ponttal 1−1-es sikert ért el Szilvássy ellen (Erik az első körben a már olimpiai kvótás szerb, a kétszeres vb-harmadik Mihail Kadzsaja ellen nyert). Az elődöntőben Szőke végül mérkőzés nélkül győzött Kissel szemben, mivel utóbbi sérülés miatt visszalépett a párharctól. Alex a döntőben a felnőtt Eb-ezüstérmes olasszal, Nikoloz Kakhelashvilivel nézett farkasszemet, ám nagy küzdelemben végül alulmaradt, ám a magyarok közül így is ő érte el a legjobb eredményt. „Amiért jöttem, azt elértem; én zártam a legjobb helyen a magyarok közül, és szerintem remekül küzdöttem – nyilatkozta Alex a helyszínen. − Balázs és Erik között taktikai csata zajlott, amelyből ezúttal előbbi jött ki jobban. Nagyon szerettem volna vele birkózni, hogy tudjam, hol tartok hozzá képest. Sajnálom, ami történt, remélem, nem komoly a sérülése. Kívánom, hogy mihamarabb felépüljön. Kemény riválisokon vagyok túl, és noha nem állhattam a dobogó tetejére, elégedett vagyok a történtekkel.” Nagy skalpokat szerzett a 87 kilogrammosok között a junior világ- és Európa-bajnok Takács István (21 éves), aki két mérkőzést megnyerve menetelt az elődöntőig, amelyben a németek olimpiai bronzérmese, Dennis Kudla várt rá. Okos birkózással 2−1-re nyert a magyar, és így az aranycsatában szembenézhetett az Eb-harmadik svéd Zakarias Berggel. Ellentmondást nem tűrően birkózott a magyar, végig dominálva a párharcot 6−0-ra felülkerekedett a nála jóval tapasztaltabb riválisán.
Váncza István (kékben) az utolsó pillanatban remekelt Fotó: Feledi László
Váncza István (kékben) az utolsó pillanatban remekelt Fotó: Feledi László
Szintén az első helyen zárt junior világ- és Európa-bajnoki harmadik Váncza István (21 éves), aki a viadal döntőinek talán legnagyobb fordítását mutatta be a 67 kilósok között: a szerbek vb-bronzérmese, Nemes Máté 15 másodperccel a mérkőzés vége előtt még előnyben volt az ifjú magyarral szemben (az egy egyes állás neki kedvezett), de Váncza nem adta fel... Lendületes derékra támadást indított, az akciót sikeresen végrehajtotta, amely mögé kerüléssel és két ponttal végződött. Az egész csarnok zengett a támadást fogadó magyar tapsvihartól; 3−1-re nyert az FTC reménysége, aki a selejtezőben az U23-as Eb-második szerb Sebastian Nadot is legyőzte. A junior Európa-bajnok Lévai Tamás (22 éves) a 82 kilogrammosok mezőnyében ért el megsüvegelendő harmadik helyet. Az elődöntőben honfitársától, a későbbi bajnoktól, a vb-bronzérmes Szabó Lászlótól kapott ki 5−1-re. További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.