UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2021-02-14 12:15

Jégkorong: „Az is nagy dolog, hogy tudunk edzeni” – Fekti István

Valamennyi sportegyesületnek nehéz a 2020/21-es évad, a székesfehérvári Ifj. Ocskay Gábor Akadémián a fiatalok képzése mellett egyfajta újratervezésre használják ezeket a hónapokat. A sportigazgatóval, Fekti Istvánnal beszélgettünk.

– Nehéz hetek, hónapok állnak Önök mögött is. Hogy bírják? Mennyire sikerült úrrá lenni a nehézségeken? A jégkorongsport, ahogyan a többi sportág is, nagyon szerencsés helyzetben van. Tudunk edzeni, zökkenőmentesen folynak a bajnokságok, így a nehézségek ellenére a szakmai munkát lehet előtérbe helyezni. A nyáron korábban kezdtünk, mint általában, nyolc hónapja már jégen vagyunk, láthatóak a fáradtság jelei, de így is azt gondolom, hogy megérte. – Miben más ez a mostani évad, mint a korábbiak? A legszembetűnőbb különbség a nemzetközi bajnokságok hiánya, főleg az U18-as korosztályt érinti ez érzékenyen, mert az U21-esek és U16-osok már tavaly is tornarendszerben játszottak, lényegesen kevesebb mérkőzéssel. Az ifiknek viszont nagyon hiányzik a nemzetközi megméretés, próbáljuk ezt pótolni, de nem egyszerű a feladat.

Fekti István sportigazgató (balra) és az akadémia alapítója, id. Ocskay Gábor Fotó: Mudra László
Fekti István sportigazgató (balra) és az akadémia alapítója, id. Ocskay Gábor Fotó: Mudra László
– Az utánpótlás-világbajnokságokat törölték. Hogy látja, mennyire fájó veszteség ez a fiataloknak? Komoly nehézséget okoz, mert az ifjúsági korosztálynak két világbajnokság is kiesik, illetve decemberben elmaradt a juniorvébé is. Ezeket az elmaradt mérkőzéseket a nemzetközi porondon nem lehet pótolni, a játékosmegfigyelők így nem láthatják a fiataljainkat, nehezebben kerülhetnek külföldi együttesekhez. A toborzás is nehézkesebben megy, de hangsúlyozom, a jelenlegi helyzetben az is nagy dolog, hogy tudunk edzeni. – Jutott azért jó hír is erre a szezonra: a kitűnően szereplő felnőttcsapatba több korábbi akadémista is beverekedte magát. Óriási büszkeség és egyébként ez is a képzésünk célja. Természetesen nem lesz mindenkiből profi sportoló, de ha évjáratonként egy-két játékost tudunk adni a felnőttcsapatnak, és ők megállják a helyüket, akkor az nagyon jó visszacsatolás. Ezek a fiúk nagy nyertesei a COVID-helyzetnek, mert szűkebb a keret, és megmutathatták magukat. Nem utolsósorban pedig nagy motivációt jelent a fiatalabbnak, hogy igenis el lehet érni az ICE Ligában szereplő csapatot is. Milyen célokat tűztek ki az évad hátralévő részére? Ebben a szezonban nem feltétlenül az eredményességet tartjuk szem előtt, hanem inkább próbáljuk azokat a lyukakat betömködni, amelyek a szakmai munkában jelentkeztek. A playoff-szakaszba mindenképp szerettünk volna bejutni, ez minden korosztályban sikerülni fog, és akkor majd egy izgalmas hat hétnek nézünk elébe. További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.