UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2021-02-16 16:45

Sportlövészet: „Elég jó előérzetem van” – Fábián Sára bizakodva várja a 10 méteres Eb-t

A Mol Alapítvány által támogatott 18 éves pisztolyos sportlövő, Fábián Sára ezúttal a korosztálya 10 méteres Európa-bajnokságán bizonyíthat.

A sportlövők legutóbbi 10 méteres országos bajnokságának légpisztolyos egyéni mezőnyében a juniorok és a felnőttek között is ezüstérmet szerzett a 19. életévét még februárban betöltő Fábián Sára. A KSI versenyzője mindkét esetben közel járt a bajnoki címhez, ám így is elégedett a teljesítményével.

Fábián Sárának jó előérzete van az Eb-vel kapcsolatban Fotó: Dróth Kristóf
Fábián Sárának jó előérzete van az Eb-vel kapcsolatban Fotó: Dróth Kristóf
„Nagyon kevéssel csúsztam le az aranyérmekről, de úgy éreztem, hogy kihoztam magamból a legtöbbet. Igen magas színvonalúak voltak a döntők, és ennek örültem, annak viszont nem, hogy a bajnokság előtti napon nem úgy működött a pisztolyom, ahogyan szerettem volna.” Sára az országos bajnokságot megelőzően is remek formában lőtt. Akkor a három 10 méteres Eb-válogatón kellett bizonyítania. Pál-Plichta Györgyi tanítványa a tavaly Wroclawban rendezett légpisztolyos kontinensviadalon a felnőttcsapat tagjaként szerepelt, ezúttal viszont a juniorkeretben kapott helyet. „Az első két válogatóversenyen szerepeltem magamhoz képest gyengébben, a harmadikon már közel álltam az általam elvárt szinthez. Ez most összességében egy juniorok közötti indulásra volt elég, de úgy vagyok vele, hogy legalább lehet egy jó korosztályos Európa-bajnokságom. Elég jó előérzetem van az Eb-vel kapcsolatban.” A 10 méteres Eb-t eredetileg februárban rendezték volna Lohjában, a finnek visszalépése miatt azonban a viadal átkerült a horvátországi Eszékre, és május végi, június eleji időpontot kapott. A tervek szerint a légfegyveres Eb-t a 25 és 50 méteres kontinensversennyel együtt bonyolítják le. Az olimpiai kvótaszerzés lehetősége miatt a felnőttekét „ha törik, ha szakad” alapon tartanák meg a kiírt időpontokban, a juniorok megméretésének sorsát egyelőre még több bizonytalanság övezi.
Fábián Sára a junior Eb-n kamatoztatná a felnőttek között szerzett tapasztalatokat Forrás: Fabian Sara Rachel/Facebook
Fábián Sára a junior Eb-n kamatoztatná a felnőttek között szerzett tapasztalatokat Forrás: Fabian Sara Rachel/Facebook
„Úgy készülök, hogy lesz Eb – folytatja Sára. – És azt érzem, addigra a legjobb formámba tudok kerülni, megéri majd a juniorok között indulnom. Persze, szerettem volna a felnőttek között kijutni, már csak azért is, hogy legyen választási lehetőségem a korosztályokat illetően, de minden okkal van úgy, ahogy. A felnőttkeretbe kerülés is nagyon kevesen múlott, de hamar megbékéltem a történtekkel, és semmilyen rossz érzés nincs bennem emiatt. Az elmúlt időben rengeteget fejlődtem. Ebben az is szerepet játszott, hogy a tavalyi felnőtt Eb számomra két-három nemzetközi juniorversennyel ért fel. Kiváló tapasztalatszerzés volt, mentálisan és technikailag is számos dolgot tanultam. Ezért a juniorok között reálisnak érzem a döntőbe jutást, és miután a döntők mostanában jól mennek, az érem is összejöhet. Legalábbis ez a cél. Nem mellesleg a sportpisztolyos Eb-válogatókat ezután tartják, ott még van esélyem a felnőttcsapatba kerülni, de mindenekelőtt csak bízom abban, hogy valóban lesznek Eb-k.” Alakuljon bárhogyan is, az az időszak igen eseménydúsnak ígérkezik Sára számára. „Valóban érdekes lehet, mert érettségizni fogok. Így elképzelhető, hogy az írásbeli vizsgák után gyorsan elmegyek az Európa-bajnokságra, majd visszajövök, és folytatom a szóbelivel. Szerencsére az érettségire sem az utolsó pillanatban kezdek el készülni, így nem hinném, hogy kifogna rajtam ez a szituáció.” Hogy a sportoló elérje a céljait, és sportpisztollyal is minél nagyobb sikerek fűződjenek a nevéhez, abban a Mol Alapítvány is segít. A szervezet támogatását Sára a 25 méteres szám legnagyobb fogyóeszközére, az éleslőszer beszerzésére fordítja. „Örülök, hogy a kedvenc lőszeremmel tudok lőni, ez meg is látszott az őszi ob-kon, ahol sok érmet szereztem és szép eredményeket értem el. Most is ezekkel a lőszerekkel készülök. Egy átlagos edzésen minimum kétszáz darab fogy belőle, de sokat edzőtáborozunk, és ott általában duplákat edzünk” – mondja Sára, aki mindent egybevetve a tavalyi évben nyolc országos bajnoki címmel lett gazdagabb. További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.