UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2021-02-22 17:52

Kézilabda: meglepő és fájdalmas a hazai rendezésű U21-es világbajnokság törlése

„Borzasztó mélyen érint minket, hiszen a szervezésbe rengeteg szellemi és anyagi tőkét invesztáltunk már eddig is” – kommentálta Zsiga Gyula, a hazai szövetség utánpótlás-fejlesztési igazgatója a korosztályos kézilabda-világbajnokságok, köztük a magyarországi férfi U21-es vb törlését.

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) tanácsának döntése értelmében számos utánpótlás-világversenyt töröltek, így a 2021. június 22. és július 4. között tervezett magyarországi férfi U21-es, azaz junior-világbajnokság sem kerül sorra a koronavírus-járvány miatt – számol be közleményében a hazai szövetség. Az IHF egyúttal törölte a 2020-ról elhalasztott női U20-as és a leány U18-as, valamint a fiú U19-es világbajnokságot is, továbbá az U17-es strandkézilabda-világbajnokságot sem rendezik meg.

Az IHF döntése értelmében nem lesz U21-es vb az idén Magyarországon Forrás: bunteto.com
Az IHF döntése értelmében nem lesz U21-es vb az idén Magyarországon Forrás: bunteto.com
„Mindannyiunkat meglepett a döntés – reagált az Utanpotlassport.hu megkeresésére Zsiga Gyula, a szövetség utánpótlás-fejlesztési igazgatója. – Azt gondolom, a világ más-más területéről érkező csapatok beintegrálása jelentette a legnagyobb fejtörést a nemzetközi szövetségnek, de az is közrejátszhat a törlésben, hogy a női világversenyek kilencven százalékáról már döntöttek, nem rendezik meg a kora tavaszi időszakban, és azt találták korrektnek, ha a nemek között ebben a kérdésben sem tesznek különbséget. A hír borzasztóan mélyen érint minket, hiszen a szervezésbe rengeteg szellemi és anyagi tőkét invesztáltunk már eddig is. Főleg a férfi junior-világbajnokság törlése okoz nagy veszteséget, hiszen akár a női szakágban, itt is úgy megy el másfél év, hogy edzettek, készültek a játékosok, és ez a korosztály nem jár világversenyen az utánpótláséveiben. Nem mellesleg egy világverseny kihagyása a sportág és a játékosok menedzselésének szempontjából is problémával jár.” A közlemény arra is kitér, hogy a női és a férfi olimpiai selejtezőket nem érintik a törlések, csak a korosztályos eseményekre vonatkozik a határozat. „Nagyon sajnáljuk, de megértjük az IHF döntését, hiszen kérdéses, hogy nézők előtt vagy buborékban kellene megrendezni az immár harminckét csapatos férfi junior-világbajnokságot – mondta Horváth Gabriella, a hazai szövetség főtitkára. – Az elmúlt években Magyarország rendre jó házigazdának bizonyult, számos elismerést kaptunk a nemzetközi és az európai szövetségtől, és nagy reményekkel vártuk a junior-világbajnokságot, de sajnos el kell fogadnunk a döntést.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.