UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2021-02-22 20:18

Sakk: már csak egy hibátlan játékosa van a Hello-kupának

Színvonalas mérkőzéseket és több meglepetést is hozott a legjobb ifjúsági sakkozókkal zajló online Hello-kupa első négy fordulója.

Az idén második alkalommal került kiírásra a legjobb hazai ifjúsági (U18-as) játékosok felvonultatására törekvő Hello Sakk-kupa. Az online torna 32 fős mezőnyében 22 fiú- és 10 leányjátékos kapott helyet a meghívások után. A kupa résztvevői négy nyolcas csoportban kezdték meg a küzdelmeket, melyekből az első négy hely jelent továbbjutást a középdöntőbe. A csoportok körmérkőzéseiből, azaz a hét fordulóból szombaton és vasárnap négyet játszottak le a fiatalok.

Leszkó Bence négy győzelemmel indított a Hello Sakk-kupán Forrás: Leszkó Bence/Facebook
Leszkó Bence négy győzelemmel indított a Hello Sakk-kupán Forrás: Leszkó Bence/Facebook
A tornán már csak egyetlen hibátlan játékos akad. A Smyslov névre keresztelt csoportban Leszkó Bence mind a négy partiját megnyerte, így fél lábbal már a középdöntőben érezheti magát, míg ugyanebben a csoportban remekelt Gaál Zsóka is, aki 3,5 pontot gyűjtött az első játéknapon, csakúgy, mint Pribelszki Bence. Az Alekhine-csoport az egyetlen, amelyben már minden játékos szenvedett legalább egy vereséget. Ennek is köszönhető, hogy az élen hármas holtversenyben, egyaránt 3 ponttal áll Pásztor Balázs, Borhy Marcell és ifj. Gombócz Ferenc. A tavalyi ezüstérmes Öngüt Tamás most is jól kezdett. Ő a Botvinnik nevű nyolcasban áll az élen, miután a négyből egyetlen partit adott döntetlenre. A továbbjutó helyekért viszont óriási csata várható, hiszen mögötte öten és 2,5 ponttal állnak. Az üldözőbolyban Juhász Judit és Karácsonyi Kata személyében két kiválóan teljesítő leányjátékos is található, ők az utolsó fordulóban küzdenek meg egymással, és az is lehet, a középdöntő lesz az párharcuk tétje. A jól csengő Capablanca-csoportban Persányi Barnabás 3,5 ponttal vezet. Ez az egyetlen csoport, amelyben a vezető személy kilétét tekintve eddig érvényesül a papírforma, hiszen az első hely a legmagasabb értékszámmal rendelkező játékosé. A nehezebb dió azonban még csak ezután következik Persányi számára, hiszen találkozik majd a 3 ponttal második helyen álló Karácsonyi Gellérttel és a csoport harmadik kiemeltjével, Losonczi Marcellel is, viszont annak örülhet, hogy a jelenleg szintén 3 pontos Palczert Mátyás ellen már értékes győzelmet aratott. A Hello Sakk-kupa szombaton és vasárnap folytatódik. A részletes eredmények: Alekhine-csoportBotvinnik-csoportCapablanca-csoportSmyslov-csoport További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.