UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2021-02-24 18:57

Kézilabda: „Sajnáljuk, de el kell fogadnunk a döntést” – Novák András a férfi U21-es vb törléséről

Hétfőn jelentette be az IHF (Nemzetközi Kézilabda Szövetség), hogy törli az idei korosztályos világbajnokságot, a nyár elejére tervezett budapesti férfi U21-es vb-nek is ez a sors jutott. Novák Andrást, az MKSZ operatív igazgatóját kérdeztük.

– Milyen fázisban tartott a szervezés? Mekkora az ebből keletkező kár?  A helyszín Budapest és környéke lett volna, összesen 4 csarnokban, Érden, Szigetszentmiklóson, a Tüske-csarnokban és a Ludovika-csarnokban rendeztük volna a vb-t, azonban éppen a COVID miatt részint rendkívül óvatosan terveztünk, részint pedig számos szerződést még a bizonytalansági tényező miatt nem kötöttünk meg, csupán egyeztetések történtek, a többi között a csarnokokkal és a szálláshelyekkel is. Éppen ezért, bár nagyon sajnáljuk, hogy törölte a világbajnokságot a Nemzetközi Kézilabda Szövetség, a lehetséges bevételek, illetve kiadások is elmaradtak, így nem jelent számottevő, számszerűsíthető kárt a torna elmaradása.

A Tüskecsarnok lehetett volna a nyári vb egyik helyszíne Forrás: mnsk.hu
A Tüskecsarnok lehetett volna a nyári vb egyik helyszíne Forrás: mnsk.hu
– Mi az, ami a befektetett energiából, munkából hasznosítható a későbbiekben (pl. infrastruktúra-fejlesztés)? Infrastruktúra-fejlesztést nem igényelt volna a világbajnokság, éppen arra viszont jó lett volna, hogy a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű felnőtt férfi Európa-bajnokság szervező csapata élesben próbálhassa ki magát, hasonló körülmények között. Ez sajnos elmarad, így a haszon helyett inkább az a kár jelentős, amely szervezési, gyakorlati szempontból az esemény törlése miatt keletkezik, éppen ezért a szakmai szempontok mellett szervezési oldalról is sajnáljuk a döntést, de el kell fogadnunk. – Hogyan próbálják esetleg pótolni a kimaradó nemzetközi mérkőzéseket? Lesznek-e esetleg nemzetközi tornák, edzőmeccsek? Egy világbajnokságot pótolni lehetetlen, jelenleg bármilyen ellenféllel mérkőzést lekötni is nagyon nehéz minden szinten, de természetesen a junior válogatott szakmai stábja és az MKSZ-iroda törekszik arra, hogy megfelelő szakmai program segítse a vb elmaradása ellenére a magyar válogatottat. Mivel Sótonyi László csapatának mind a tavalyi U20-as Európa-bajnoksága, mind a hazai vb elmaradt, illetve elmarad, jelenleg nehezen megjósolható, szakmailag ennek milyen hatása lesz a játékosokra. További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.