UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2021-02-25 18:00

Tokió 2020: hogyan készüljenek a be nem oltható fiatalok?

Bár a tokiói olimpián való részvételnek a jelen állás szerint nem feltétele az átoltottság, a 18 éven aluli sportolók felkészülését nem könnyíti meg, hogy ők nem kaphatnak a koronavírus elleni vakcinából.

Miután a kormány nemrégiben elfogadta a Magyar Olimpiai Bizottság kérelmét, január végén elkezdődött az olimpiai játékokra készülő sportolók koronavírus elleni beoltása. A MOB a sportági szövetségekkel közösen egy 868 fős listát állított össze, amely azon neveket tartalmazza, akiknek van esélye a tokiói nyári vagy a 2022-es pekingi téli olimpián való részvételre. A MOB honlapján az áll, hogy a döntéshez két lényeges tényező megfontolása vezetett. Az egyik a külföldi olimpiai kvalifikációs eseményeken való komplikációmentes részvétel, a másik pedig az esetleges megbetegedések nyomán kényszerű, több hónapos kihagyás miatti formahanyatlás.

A jelen állás szerint a tokiói olimpián nem lesz kötelező az átoltottság Forrás: Sky Sports
A jelen állás szerint a tokiói olimpián nem lesz kötelező az átoltottság Forrás: Sky Sports
Az idei olimpiai szereplésről még több utánpótláskorú, 18 éven aluli sportoló sem mondott le. Ők azonban az életkoruknál fogva nem kaphatnak a vakcinából, így gyakorlatilag védettséget sem élvezhetnek a felkészülés során. A megbetegedésük kockázata így jóval nagyobb a beoltott felnőttsportolókénál, de túl sok mindent nem tehetnek. El kell fogadniuk a helyzetet, és a járványügyi szabályokat továbbra is fokozott figyelemmel betartva reménykedhetnek, hogy nem kapják el a fertőzést. Ha sikerül magukat megóvniuk, nem csökkenek az esélyeik az ötkarikás játékokon való szereplésre, hiszen azt Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke is megerősítette a honlapunknak, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelenlegi álláspontja szerint nem lesz kötelező a védőoltás a tokiói olimpián. Hogy a 18 éven aluliakat miért nem lehet beoltani, arról dr. Toman József, a válogatott kereteket ellátó sportorvosi szolgálat vezetője tájékoztatott. „Szigorúan tartanunk kell magunkat ahhoz a protokollhoz, amelyet a gyártók meghatároznak. Erről a gyógyszerek mellé csomagolt oltási leirat ad felvilágosítást. A gyógyszercégeknek hatalmas mennyiségű munkát kellett elvégezniük, amely részben a vakcina kifejlesztéséből, részben annak a teszteléséből állt. Ilyen rövid idő alatt nem lehet minden társadalmi csoportra nézve elfogadható eredményű teszteléseket végrehajtani. A tizennyolc év alattiakra vonatkozó vizsgálat még hiányzik, és a leirat nem tartalmazza, hogy olthatjuk ezt a korosztályt.” Nem kirekesztésről van szó tehát, egyszerűen itt tart a tesztelési folyamat, és a felelősségteljes döntés az, hogy a fiatalokat nem teszik ki annak a kockázatnak, amelyet a kipróbálatlan vakcina beadása jelent. „A tizennyolc éven aluli sportolóknak minden óvintézkedést meg kell tenniük – folytatja dr. Toman József. – A maszkviselés, a kézfertőtlenítés, a távolságtartás, az odafigyelés nagyon fontos, hiszen aki nem esett át korábban a betegségen, és nincs bizonyított védettsége, az elkaphatja a fertőzést. Abban lehet bízni, hogy továbbra is gyors ütemben zajlik majd a védekezés fejlesztése. Tavaly ilyenkor még arra sem gondoltunk, hogy fenyegetni fog minket a vírus, amelyről a távoli Kínából és csak néhány európai országból érkeztek hírek. Ehhez képest ma már az oltásról beszélgetünk. Lényeges, hogy a beoltottaknak ugyanúgy be kell tartaniuk a szabályokat, hiszen akár a garatnyálkahártyán is lehet koronavírus, amely kiköhögve megfertőzhet valakit.”

Hogy a 18 éven aluli sportolók olimpiai felkészülésének védelme érdekében várható-e bármiféle kezdeményezés, arról az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkárságát is megkérdeztük. A szervezet a válaszlevelében így fogalmazott: „A Magyar Kormány és az Operatív Törzs döntése alapján azoknak a sportolóknak és az őket közvetlen jelenléttel segítő szakembereknek, akik a 2021-es tokiói nyári vagy a 2022-es pekingi téli olimpiai részvételre esélyesek, és a felkészüléssel, valamint a kvalifikációval összefüggésben utazniuk kell, egyaránt lehetőségük van a védőoltást megkapni. Az oltási rend tekintetében a sportági szövetségekkel együttműködésben készült egy sorrend, amelynek alapja az olimpiai kvalifikációs események és a külföldi edzőtáborok időpontjaiból összeállított naptár. A védőoltás biztosítása lehetőség, az egyes személyek beoltása önkéntes, erre nem kötelezhető senki. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelenlegi álláspontja szerint nem lesz kötelező a védőoltás a tokiói olimpián, ugyanakkor a versenyzők és a velük foglalkozó sportszakemberek életének és egészségének védelme a Sportért Felelős Államtitkárság (a továbbiakban: Államtitkárság) számára a legfontosabb érték, amelynek veszélyeztetését nem írhatja felül semmilyen sportszakmai szempont. Az Államtitkárság számára emellett természetesen kiemelten fontos a magyar sport jövője, az olimpiára készülő versenyzők jövőbeni eredményes szereplése, az ehhez szükséges edzésmunka, felkészülés lehetőségének biztonságos megteremtése. A védőoltások 18 év alatti személyek részére történő alkalmazhatósága nem sportszakmai kérdés, e tekintetben az Államtitkárságnak nincs mérlegelési lehetősége. Azon személyek esetében, akik a védőoltást bármely ok miatt nem kapják meg, minden szempontot figyelembe véve, minden érintett részvételével egyénileg szükséges vizsgálni az olimpiára történő felkészülés és az olimpián való részvétel tekintetében a legbiztonságosabb megoldást.”