UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2021-02-28 13:57

Ökölvívás: a felemelkedés útján – fontos állomás volt az Énekes-emlékverseny az utánpótlásnak

Valóságos sportági ünnepet hozott a 63. Énekes István ifjúsági emlékverseny, amely az év első jelentős hazai korosztályos viadala volt a Vasas Fáy utcai komplexumában, a Gedó György Ökölvívóteremben.

A Magyar Ökölvívó Szövetség szerint az idén százkét fiatal bunyós nevezett az ifjúsági korosztály hagyományos év eleji viadalára, az Énekes István-emlékversenyre. A 17-18 éves bokszolók idei megméretése különleges téttel bírt, hiszen egyben válogatóversenynek minősült az idei ifjúsági világbajnokságra.

Parázs csatákat hozott az idei Énekes-emlékverseny Fotó: Mura László/Magyar Ökölvívó Szövetség
Parázs csatákat hozott az idei Énekes-emlékverseny Fotó: Mura László/Magyar Ökölvívó Szövetség
Nem csoda tehát, hogy az eseményen felvonult a hazai ökölvívósport színe-java: Erdei Zsolt és ifj. Balzsay Károly edzőként figyelte tanítványait, Bertók Róbert szövetségi kapitány, valamint a szakfelügyelőként dolgozó, olimpiai bajnok teremnévadó Gedó György szakmai szemmel nézte a történéseket, de természetesen jelen volt a tavaly megválasztott elnök, dr. Bajkai István is. A sportvezető a záró napi köszöntőjében elmondta, az elmúlt időszakban a sportág elindult a felemelkedés útján, a folyamat egyik állomásának tekintik az Énekes-emlékversenyt is. A szervezés természetesen különleges erőfeszítéseket igényelt, de ahogyan Debrecenben a Bocskai-emlékversenyen, úgy a Fáy utcában is jelesre vizsgázott a szervezőcsapat. „Rendkívüli kihívás előtt álltak a versenyzők, az edzők, az orvosi személyzet tagjai és persze maguk a szervezők is – válaszolta kérdésünkre dr. Bajkai István. – Ebben a vírus által sújtott időszakban különleges felelősség bármilyen eseményt megrendezni. Szerencsére mind a Bocskai-, mind pedig az Énekes-emlékversenyt is úgy sikerült lebonyolítani, hogy semmiféle megbetegedés nem történt. Ezúton is szeretném megköszönni az orvosaink és az egészségügyi szakszemélyzet munkáját, amiért rendkívül alaposan és szigorúan végezték a munkájukat, így is kell tenni.”
Bajkai István elnök (balra) és Gedó György olimpiai bajnok
Bajkai István elnök (balra) és Gedó György olimpiai bajnok
Az esemény mind a négy napjára kilátogatott a helyszín névadója, a szövetség szakfelügyelője, az olimpiai bajnok Gedó György. Őt is megkérdeztük, milyennek látja a fiatalok produkcióját. „Az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Sokkal több indulóra számítottam, az én időmben százak indultak az ehhez hasonló utánpótlásversenyeken. De reménykeltő, hogy hosszú idő után végre elindult a hazai ökölvívósportban egy pozitív folyamat. A döntőkben látható volt, hogy igenis vannak tehetséges fiataljaink, akik valódi minőséget képviselnek, és a jövőben nagy erősségei lehetnek a sportágunknak.” A szombati, döntős versenynap tizenöt győztesének egyike, a KSI junior Eb-bronzérmes sportolója, Dobos Rebeka volt, aki így értékelte a négynapos viadalt.
Dobos Rebeka (a dobogó tetején) az Énekes-emlékverseny után az ifjúsági vb-n is dobogóra állna
Dobos Rebeka (a dobogó tetején) az Énekes-emlékverseny után az ifjúsági vb-n is dobogóra állna
„Nagyon élveztem ezt a versenyt, sajnos a döntőre kicsit rágörcsöltem, sokkal higgadtabban akartam bunyózni, de végülis a lényeg, hogy megvan. Szerintem mindannyiunknak nagyon kellettek már ezek a mérkőzések, most kezdjük bepótolni a tavalyi eseményeket, bízom benne, hogy majd az ifjúsági világbajnokságon még jobb formában tudok szorítóba lépni, mert ott is dobogóra szeretnék állni.” Ugyanis az emlékverseny különleges téttel bírt, hiszen egyben válogatónak minősült a korosztályos vb-re. Összességében Bertók Róbert szövetségi kapitány is elégedett volt a látottakkal. „Ahogyan az összes országos bajnokságon, vegyesek az érzelmeim, de azért elsősorban pozitívak most is. Látok komoly tehetségeket több súlycsoportban, akad egy-két olyan kategóriánk, amelyben nemzetközi viszonylatban nézve is kifejezetten erősek vagyunk. Megmutatkozott, hogy mennyire hiányzott már a versenyzés a fiataloknak, nekik is ezek az események jelentik a hajtóerőt. Szerencsére pillanatnyilag úgy tűnik, hogy ez az év ebből a szempontból rendben lesz: ha rendben megy, U22-es Európa-bajnokságon, valamint ifjúság világ- és Európa-bajnokságon is indulhatnak fiataljaink.” Amikor pedig a kapitányt arról kérdeztük, hogy mivel lenne elégedett, sejtelmesen annyit mondott: „Úgy gondolom, általánosságban elmondható, hogy a magyar ökölvívók bármire képesek.” Az eredmények és a verseny összefoglalója: ITT További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.