UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2021-03-09 15:52

Kós Hubert előbb úszhat Eb-döntőt a felnőttek mezőnyében, mint a juniorok között

Az UTE 17 éves úszója, Kós Hubert akár négy világversenyen is indulhat az idén, ezek közül természetesen a tokiói olimpia áll kiemelt szerepben. Az első számú hazai utánpótlás-versenyző edzőjét, Magyarovits Zoltánt kérdeztük.

A járványhelyzet mellett az idei felkészülés sem feltétlenül ideális, de a tavaly tavaszi állapotokhoz képest nem panaszkodhatnak az úszók. Vannak, akik ezúttal is a külföldi edzőtáborokat választottak, de akadnak olyanok, akik inkább itthon maradtak és Hódmezővásárhelyen vagy Kaposváron róják a kilométereket. Utóbbi csoportba tartoznak az UTE sportolói, köztük, az első számú hazai utánpótlásversenyző, a 17 éves Kós Hubert is, aki az idén már másodszorra készül a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában.

Kós Hubert négy világversenyen indulhat az idén Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Kós Hubert négy világversenyen indulhat az idén Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
„Madeirára akartunk menni, a helyszín készen is állt volna az érkezésünkre, de a repülőjáratokkal adódtak bizonytalanságok, így le kellett fújtunk, máshova pedig nem akartunk már utazni – nyilatkozta az Utánpótlássportnak Kós edzője, Magyarovits Zoltán. – Azt gondolom, hogy most már túl vagyunk az első sokkon, és minden a szokott mederben zajlik, készülünk az országos bajnokságra. Először két hetet voltunk, most pedig három hetet töltünk Hódmezővásárhelyen, utána hazamegyünk, és jön a verseny.” A felnőtt ob-t március 23. és 27. között tartják a Duna Arénában, ami az UTE-úszóknak hazai pálya, hiszen évközben nap mint nap ott edzenek. Az egyéb körülmények azonban nem az újpesti vegyesúszónak kedveznek. „Rossznak tartom az országos bajnokság programját. Az egyik délelőtt ússzák a 200 méter vegyes döntőjét, és már aznap következik a 400 méter előfutama. Ezt semmiképpen sem tartom szerencsésnek, de ettől függetlenül most elsősorban négyszázon várok Hubitól egy jó időt, ezen kívül pedig valószínűleg bevállaljuk még a pillangószámokat, mert az utóbbi időben azokban is elég erősen teljesített.”
Az UTE úszója a felnőtt ob-n ugyanazon a napon úszhat 200 és 400 m vegyesen
Az UTE úszója a felnőtt ob-n ugyanazon a napon úszhat 200 és 400 m vegyesen
A java viszont az ob után következik csak Kósnak: a májusi, budapesti felnőtt Eb-n, a júliusi – információink szerint római – junior Eb-n, a tokiói olimpián és az augusztusi, kazanyi junior-világbajnokságon ugyanúgy érdekelt lehet. A program még gondolatban is brutálisnak hangzik… „A felnőtt Európa-bajnokságon mindenképpen szeretnénk elindulni, tavaly negyedik volt az Európa-ranglistán 200 m vegyesen, és természetesen ha kijutunk az olimpiára, azt sem hagynánk ki. Ha az összejön, akkor a junior Európa-bajnokságot mérlegelni kell, mert időben nagyon közel áll Tokióhoz. A juniorvébére viszont mindenképpen elmennénk, hogy legyen valamilyen juniorérmünk, tavaly ugyanis minden korosztályos esemény elmaradt. Most úgy néz ki, hogy előbb úszhat Eb-döntőt a felnőttek között, mint a juniorok mezőnyében." További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.