UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-03-13 19:11

Vívás: Pusztai Liza bronzérmes a budapesti kard-világkupaversenyen

A 19 éves Pusztai Liza ellentmondást nem tűrően menetelt a kardozók budapesti felnőtt-világkupaversenyének egyéni küzdelmeiben, és végül az elődöntőben kapott ki a későbbi győztes Márton Annától.

Szombaton a 64-es főtábláról folytatódtak a budapesti kard-világkupaverseny egyéni küzdelmei – a páston több hazai utánpótláskorú vívóval. A női mezőnyben nem akármilyen teljesítménnyel rukkolt elő a 19 éves Pusztai Liza. Az ifjúsági olimpiai, az utánpótlásban háromszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok kardozó a francia Faustine Clapier és a sokszoros német bajnok Anna Limbach ellen is könnyedén jutott tovább, a 16 között azonban a kétszeres olimpiai bajnok amerikai Mariel Zagunis várt rá.

Pusztai Liza bronzérmes a budapesti kard-világkupaversenyen Forrás: hunfencing.hu
Pusztai Liza bronzérmes a budapesti kard-világkupaversenyen Forrás: hunfencing.hu
A kiélezett összecsapásban Pusztai végig koncentrált maradt, és bár a 2012-es londoni olimpián Zagunis vitte az USA-lobogót, ezúttal a magyar lánynak állt a zászló az utolsó asszó végén, aki 15:14-gyel masírozott tovább a negyeddöntőbe. Ott sem ígérkezett sokkal könnyebb feladata, bár az eredményt tekintve egyszerűbben oldotta meg. A négyszeres olimpiai, tízszeres világ-, és tizenháromszoros Európa-bajnok orosz Sztaniszlav Pozdnyakov lányára, Szofia Pozdnyakovára azóta lehet „pipa’ a magyar kiválóság, mióta 2017-ben kikapott tőle a junior Eb döntőjében. Persze, azóta már Pusztai is revánsot vett azért a vereségét, és most sem engedte vetélytársának, hogy ő jusson a négyes döntőbe: 15:12-re nyert, és eldőlt, érmet szerez. A döntőért újdonsült BVSC-s klubtársa, Márton Anna várt rá. Jól lehet, ez a párharc a finálénak is beillett volna, de csak egyikük léphetett pástra az aranyéremért, és ez a lehetőség végül a rutinosabb Mártonnak adatott meg, aki 15:9-re győzött – így Pusztai bronzérmes lett. Hogy magyar női kardozók ilyen nagyszerű formát mutattak az egyéni küzdelmek során, az több mint biztató a vasárnapi csapatverseny előtt, amelyen a Battai Sugár, Katona Renáta, Márton Anna és Pusztai Liza alkotta négyes az olimpiai kvótáért száll harcba igen jó esélyekkel. A világkupaversenyen tizenhárom hazai utánpótláskorú vívó indult el, közülük öten is a főtáblára jutottak, de a 32 közé Pusztain kívül senki nem került be. A 17 éves Battai Sugár épp Márton ellen búcsúzott, a vele egyidős Keszei Kírának az azeri Anna Bashta jelentette a végállomást, míg a 18 esztendős Szűcs Luca a román Bianca Pascutól kapott ki. A férfiak főtábláján a 18 éves Nagy Kristófnak sem volt szerencsés a sorsolása, ő attól a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Árontól szenvedett vereséget, aki a döntőben egyetlen tussal kapott ki a dél-koreai O Szang Uk ellen. A nők között végül Márton Anna nyert megérdemelten.

GEREVICH–KOVÁCS–KÁRPÁTI VILÁGKUPAVERSENY, BUDAPEST Nők. A legjobb 32 közé jutásért: Pusztai–Clapier (francia) 15:7, Márton–Battai 15:4, Pascu (román)–Szűcs 15:14, Bashta (azerbajdzsáni)–Keszei 15:4. A legjobb 16 közé jutásért: Pusztai–Limbach (német) 15:9. Nyolcaddöntő: Pusztai–Zagunis (amerikai) 15:14. Negyeddöntő: Pusztai–Pozdnyakova (orosz) 15:12. Elődöntő: Márton–Pusztai 15:9. Végeredmény: 1 Márton Anna., 2. Berder, 3. Pusztai Liza és Jun Dzsi Szu (dél-koreai), …42. Keszei Kíra, ...56. Battai Sugár Katinka, ...58. Szűcs Luca. Férfiak. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi–Nagy 15:8. Végeredmény: 1. O Szang Uk, 2. Szilágyi Áron, 3. Szabó M (német) és S. Bazadze, ...60. Nagy Kristóf

A részletes eredmények ITT érhetők el. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.