UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-03-14 19:49

Cselgáncs: szabályváltozásokat vezethetnek be idehaza az alsóbb korosztályok versenyein

A Magyar Judo Szövetség új eszközökkel lépne fel az utánpótlás-nevelésben. A sportág hazai vezetése külföldi mintákhoz hasonlóan bizonyos fogásokat – a következő olimpiai ciklus kezdetével – betiltana, illetve tíz éves kor alatt speciális, készségfejlesztő versenyeket indítana.

Cselgáncsban a sikeres sportkarrier megalapozása szempontjából elengedhetetlen a megfelelő technikai képzés, illetve a széles technikai repertoár elsajátítása. A sportág egyetlen hazai olimpiai bajnoka, Kovács Antal úgy véli, nem lehet elég fiatalon elkezdeni a gyerekek képzését. „Az utánpótlás-nevelés legfőbb célja, hogy a dzsúdóval hat-hét évesen megismerkedő növendékek hosszú távon és technikailag magas színvonalon űzzék ezt a sportágat. Ennek eléréshez, a piramis alját képező gyerekekből a lehető legtöbbet el kell juttatnunk az élsportig. A sikeres sportkarrier megalapozásához pedig már fiatal korban komoly hangsúlyt kell fektetni az egyéni képességek fejlesztésére” – nyilatkozta az utánpótlássport.hu-nak a szövetség szakmai alelnöke.

A szövetség új eszközökkel lépne fel az utánpótlás-nevlésben Fotó: Maróti János
A szövetség új eszközökkel lépne fel az utánpótlás-nevlésben Fotó: Maróti János
A hazai szövetség tíz éves korig nem szervez hivatalos versenyeket az egyesületekben pallérozódó fiataloknak. „A versenyszerű küzdelem nem tesz jót nekik tíz éves kor alatt, mivel ebben az időszakban, ha valaki akceleráltabb, az könnyebben elérhet sikereket, ám nem tanulja meg ezzel a helyes technikákat. Ehelyett ügyességi viadalokat, az alkalmazandó dobások szépségét értékelő bemutatókat szeretnénk tartani.” A tehetségek minőségi képzését elősegítő szabályozók bevezetésére Európa más országaiban is láthatunk példát. „Az utánpótlás-korosztályokat tekintve nagyon erős németeknél és franciáknál is hasonló előírások vannak. Ezekben az országokban fiatal korban tiltják például a »keresztbe fogásos« technikákat, mivel ezek a mozdulatok azonnali sikerrel kecsegtetnek a kicsiknél, ám a dzsúdótudásuk nem fejlődik ezáltal kellő mértékben.” Az ehhez hasonló problémák kiküszöbölésére a szövetség már korábban is hozott szabályokat. „A térdelő válldobás jelenleg is tiltott, ugyanis különösen sérülésveszélyes tizennégy éves kor alatt. A dzsúdóban az életkori sajátosságokat figyelembe véve a különböző fojtások, fogások és karfeszítések használata a serdülő-korosztályú versenyeket megelőzően egyébként sem engedélyezett.” További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.