UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2021-03-16 19:44

Rg: Varga Lujza összefogná az Eb-re készülő juniorválogatottat

A junior együttes kéziszer-válogatott 14 éves csapatkapitánya, Varga Lujza hasonló sikereket élne át az új társaival, mint a két évvel ezelőtti korosztályos világbajnokságon.

Nemrégiben a korosztályos ritmikus gimnasztikázók is megkezdték a nemzetközi szereplésüket. Az junior együttes kéziszer-válogatott februárban a moszkvai nyílt versenyen járt, és mutatta be élesben az 5 szalag, valamint az 5 karika gyakorlatát. A Deutsch-Lazsányi Erika, Lauber Zsófia és Márton Minea által edzett gárda remekül helytállt a világelitbe tartozó orosz, fehérorosz és bolgár csapatot is felvonultatóerős ötfős mezőnyben. A lányok többsége most szerepelt először rangos nemzetközi megméretésen. Ez alól csak az a 14 éves Varga Lujza kivétel, aki már a 2019-ben junior-vb-hatodik helyet szerző válogatottnak is a tagja volt. Most ő a csapatkapitány.

A junior kéziszercsapat számára a tervek szerint Eb-t rendeznek az idén Forrás: Instagram
A junior kéziszercsapat számára a tervek szerint Eb-t rendeznek az idén Forrás: Instagram
„Még a korábbi csapat tagjaként – amelyben én voltam a legfiatalabb – szóba került, hogy ebben a válogatottban is benne lehetek – mondta Lujza a klubja, az MTK Budapest honlapjának adott interjújában. – Én pedig élni szerettem volna a lehetőséggel, és örülök, hogy itt vagyok. Akkor még csak a karikagyakorlat részese voltam, most a szalagé is. Számomra ezért megterhelőbb most picit a válogatottság, mint akkor, de élvezem. A lányok különbözőek, viszont hamar megtaláltuk az összhangot. A moszkvai verseny mérföldkő volt a csapat életében, hiszen hosszú idő után léptünk szőnyegre újra. Én két éve is szerepeltem ezen a viadalon, a többiek most először, de nagyon jól kezelték a helyzetet. Ez igazán biztató kezdetnek mondható.” A lányok elsősorban a júniusi várnai junior Európa-bajnokságra készülnek, és bár addig nem hemzseg a naptár a viadaloktól, ha minden jól megy, legközelebb a szófiai nemzetközi versenyen mutathatják meg magukat.
Varga Lujza csapatkapitányként segíti a junior együttes kéziszercsapatot Forrás: mtk.hu
Varga Lujza csapatkapitányként segíti a junior együttes kéziszercsapatot Forrás: mtk.hu
„Addigra még jobban szeretnénk tökéletesíteni a gyakorlatainkat, és természetesen az Európa-bajnokság lesz a fő versenyünk, ott akarjuk kihozni magunkból a legtöbbet. A felkészülés nem egyszerű, hiszen nincs sok verseny, kevesebbszer kerülünk éles szituációba. Ezért is tartanak nekünk több kontrolledzést, amely abban különbözik a simától, hogy itt csillogó dresszben, kisminkelve, elkészített hajjal mutatunk be egy szólított gyakorlatot. Szombaton is egy ilyenen vettünk részt, és mind öt labdával, mind öt szalaggal jól teljesítettünk, de persze azt is láttuk, miben kell még fejlődnünk.” Hogy a Lujza mellett Hegedűs Hanna, Jurca Lilla, Kajner Gyöngyvirág, Mészáros Alexa, Szabados Dóra, Tukacs Lotti és Virga Emma alkotta válogatott a lehető legtöbbet tudja kiadni magából a fontos pillanatokban, azért a csapatkapitány is sokat tesz. „A feladatom az összetartás. Igyekszünk beiktatni néhány csapatépítő programot, és bár a mostani helyzetben ez igen nehéz, de próbálkozunk. Örülök, hogy mindenki otthonosan érezheti magát a válogatottban, és bárkinek bármilyen problémája van, azt nekem elmondhatja, és találunk rá megoldást. Remélem, hogy lesz Eb, mert bizakodó vagyok a szereplésünket illetően. Addig pedig gyakorlunk tovább, hiszen téthelyzetben nagyon nehéz izgulás nélkül úgy elkapni a szert, ahogyan az be van tervezve. Az előadásmódunkon is van mit csiszolni, és szeretném, ha gyorsulnánk is kicsit.” További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.