UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-03-17 20:16

Birkózás: öt fiatal küzd az olimpiai kvótáért a budapesti kvalifikációs versenyen

Öt utánpótláskorú birkózónk is olimpiai kvótáért kel versenyre a BOK-sportcsarnok három szőnyegén. Csütörtökön, a szabadfogással kezdődik Európa kvalifikációs viadala, a kadét-világbajnoki ezüstérmes Korcsog Milán a török felnőtt Európa-bajnok ellen rajtol. Minden súlycsoportban az első két helyezett szerzi meg hazájának a tokiói indulás jogát.

A kontinentális versengés a birkózás olimpiai kvalifikációs rendszerének a második lépcsőfoka. Az első a 2019. évi nur-szultani világbajnokság volt, minden súlycsoport első hat helyezettje kvótát szerzett, a magyar versenyzők négyet. Európa további legjobbjai csütörtöktől Budapesten küzdenek meg Tokióért. A harmadik állomás Szófia lesz, ahol május 6-án kezdődik a világkvalifikációs viadal, súlycsoportonként két megszerezhető kvótával.

Az Oroszországból honosított Halidov Gamzatgadzsi az 57 kg-ban birkózik
Az Oroszországból honosított Halidov Gamzatgadzsi az 57 kg-ban birkózik
A figyelem fókuszába ezúttal természetesen a járványveszély is bekerült. Maszkban birkózni nem életszerű. De ha a negatív teszttel rendelkező sportolók küzdelme minden lehetséges óvintézkedés mellett zajlik, még az elenyésző számú fertőzés is elkerülhető. Ebből a szempontból is sikeres volt a decemberi, vébét helyettesítő, belgrádi egyéni világkupa, illetve az idén, nagy indulói létszámmal megrendezett nemzetközi viadalok egész sora, amely kellő tapasztalatokat közvetít Tokiónak is.
A magyar fiatalok közül elsőként Korcsog Milán lép szőnyegre Fotó: MBSZ
A magyar fiatalok közül elsőként Korcsog Milán lép szőnyegre Fotó: MBSZ
A budapesti kvalifikációs verseny a szabadfogással kezdődik, az ott induló magyar fiatal a Csepel BC birkózója, Korcsog Milán (97 kg) és az Oroszországból honosított Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK, 57 kg). A nők folytatják, közöttük Szekér Szimonetta (Budapesti Honvéd SE, 53 kg) és Szabados Noémi (FTC, 68 kg). A négyük közös jellemzője, hogy felnőtt-világversenyen még nem indultak. A kötöttfogású Szőke Alex (ESMTK, 97 kg) a tavalyi felnőtt Eb-n, 9. hellyel debütált, a belgrádi egyéni világkupán második lett az orosz Musza Jevlojev mögött, akinek azonban most Budapesten nincs jelenése, mert világbajnokként már megszerezte az orosz kvótát. A fiataljaink esélyét – miután kőfalnyi akadály tornyosul előttük – reálisan nem érdemes boncolgatni. Maradjunk annyiban, hogy tisztes és ígéretes helytállás várható tőlük, Szőke Alextől talán több is. Az 57 kg-ban szereplő Halidov Gamzatgadzsi 2019-ben birkózott először magyar színekben, és abban az esztendőben rögtön bronzérmet nyert a pontevedrai junior Európa-bajnokságon, a 61 kg-ban. Budapesten 13 tagú mezőnyben lép szőnyegre. Az első ellenfele, a selejtezőben, 2019 kadét Európa-bajnoka, az olasz Simone Vincenzo Piroddu lesz. Ha továbbjut, az ukrán Andrij Jacenko következik, aki 2017-ben vb-bronzérmes volt, majd két év múlva megnyerte az U23-as Eb-t. A 97 kg-ban a világbajnokságon négy európai kvóta talált – azeri, macedón, német és orosz – gazdára, a budapesti versenyen további kettő. A szerda esti sorsoláson ténnyé vált, hogy a súlycsoportban 13 induló van. Korcsog első ellenfele a török Európa-bajnok, Süleyman Karadeniz, aki a tavalyi egyéni világkupán bronzérmet nyert. Ha sikerülne a bravúr, a következő ellenfél a súlycsoport második kiemeltje. az eredetileg orosz (krasznojarszki) Albert Saritov. aki 2016 óta birkózik román színekben, és volt a tavalyi Európa-bajnokság bronzérmese. Korcsog Milánról Dvorák László, a szabadfogású kapitány azt mondta: „A tapasztalatszerzés a legfőbb feladata, de az edzőtáborokban ő sem került alárendelt szerepbe a nála jóval rutinosabb riválisokkal szemben. A magasságából adódóan ő lehet a jövő nehézsúlyú válogatottja.” A 2018-as kadét-világbajnokság ezüstérmese maga is a 125 kilós folytatást helyezte kilátásba honlapunknak.
Az első ellenfél, a török Karadeniz az európa-bajnoki győzelmét ünnepli Forrás: UWW
Az első ellenfél, a török Karadeniz az európa-bajnoki győzelmét ünnepli Forrás: UWW
A verseny csütörtökön 11 órakor – természetesen zárt kapuk mögött – kezdődik, a mérkőzéseket élőben lehet látni a nemzetközi szövetség honlapján. Higgyünk abban, hogy a szurkolók biztatása áthatol a monitorokon! A szőnyegen küzdő versenyző biztosan érezni fogja. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.