UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2021-03-17 15:39

Rövid pályás gyorskorcsolya: a 19 éves Talabos Attila célja az olimpia

Talabos Attila (19) nyerte a rövid pályás gyorskorcsolyázók hétvégi felnőtt országos bajnokságának összetett versenyét. A fiatal versenyző utolsó hónapjai ezek utánpótláskorúként, hamarosan már csak felnőttviadalokon vehet részt. Az MTK Budapest sportolóját jövőbeni terveiről, fejlődéséről kérdeztük.

A hét végén rendezték meg a rövid pályás gyorskorcsolyázók országos bajnokságát. Bár a legjobbak közül Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és John-Henry Krueger sem vett részt a viadalon, a mezőny így is erős volt: például Burján Csaba és Varnyú Alex neve is ott szerepelta rajtlistán, Talabos Attila (19) viszont élt a lehetőséggel: a fiatal sportoló 1500 m-en nyert, míg 500 m-en és a szuperdöntőben második lett, az összetettben pedig az első helyen végzett.

Talabos Attila (középen) először lett aranyérmes a felnőtt országos bajnokságon Forrás: Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Talabos Attila (középen) először lett aranyérmes a felnőtt országos bajnokságon Forrás: Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
„Hatalmas áttörés ez a karrieremben – kezdte összefoglalóját Talabos. – Van bennem némi hiányérzet, ugyanis a legnagyobb nevek kihagyták az ob-t, azért nívó volt a mezőny, örülök, hogy sikerült jól teljesítenem. Nagyon boldog vagyok, sokat jelent számomra ez a siker.” Talabost arról is kérdeztük, hogyan értékeli utánpótláséveit. "Összességében elégedett vagyok azzal az úttal, amit bejártam. Az EYOF-sikereimet mindenképpen kiemelném, azok nagy mérföldkőnek számítanak, ugyanakkor egy junior világbajnoki érem nagyon hiányzik a gyűjteményemből. Emiatt van némi hiányérzetem, de nem lehetek szomorú. Az MTK kiválósága folyamatosan erősödik bele a felnőtt mezőnybe, szerinte a kulcs az lesz, hogy magát a légkört is meg tudja szokni. „A fizikumomat és az állóképességemet kiemelkedőnek mondanám, de mentális téren még van hova fejlődnöm. A felnőttversenyek miliője egészen más, azt meg kell szoknom, de úgy gondolom, amint rutint szerzek, azzal sem lesz probléma. Fontos emellett, hogy mindig legyenek céljaim, ugyanis ha tudom, miért küzdök, akkor nem fogok elfáradni sem fizikálisan, sem fejben." Ha már a célok szóba kerültek, Talabost a rövid- és hosszútávú terveiről is kérdeztük. „Szeretnék eljutni a jövő évi, pekingi téli olimpiára, ez lebeg a szemem előtt. A végső cél azonban, hogy felnőttvilágversenyen szerezzek érmet Magyarországnak." További korosztályos hírek a KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.