UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2021-03-18 08:52

Öttusa: a „középen” is bajnok Zemán Zóra hosszabb távra tervez

A 14 éves dombóvári Zemán Zóra az U17-es öttusázók válogatóversenyein mutatott teljesítményével a korosztály legnagyobb ígéretei közé lépett elő – közben az U16-os fedett pályás atlétikai bajnokságon is aranyérmet nyert.

A serdülők 2020-as szabadtéri atlétikai országos bajnokságán 800 és 1500 méteren is érmet szerzett a Dombóvári Vasutas Atlétikai és Szabadidő Egyesület színeiben– akkor még a fiatalabb korosztályt képviselve –, az idei U16-os fedett pályás viadalon azonban már az utóbbi középtávon nem talált legyőzőre, míg az előbbin is a harmadik helyen ért célba.

Zemán Zóra lase run-vb-n már járt, most a háromtusára készül Forrás: UIPM/Krzysztof Kuruc
Zemán Zóra lase run-vb-n már járt, most a háromtusára készül Forrás: UIPM/Krzysztof Kuruc
A 14 éves Zemán Zóra azonban nem csupán a rekortánon remekel, és tulajdonképpen csak részben atléta, hiszen az öttusában legalább ennyire sikeres. Mindezt a tavalyi évben kezdődött U17-es válogatóversenyeken is bizonyította. A négy megméretésből kétszer a dobogó második fokára állhatott fel, egyszer negyedikként zárt, egyszer pedig aranyérmet vitt haza a Dombóvári Sportiskolának. Ha az eredményeit egyben nézzük, nem fér kétség ahhoz, hogy a magyar U17-es válogatott igazi erősségeként utazhatott volna februárban az alexandriai korosztályos világbajnokságra, melyet a járványhelyzet miatt júliusra halasztott a nemzetközi szövetség. Addig még újabb válogatók is jönnek. „Még tavaly úgy vágtam neki a válogatóversenyeknek, hogy szeretnék minél többször a dobogó közelébe kerülni – mondja Zóra. – Örülök, hogy ez többnyire sikerült is, bár az a negyedik hely kevésbé tölt el boldogsággal. Összességében jól szerepeltem, és szívesen versenyeztem volna már februárban, de a halasztással együtt nőtt a felkészülési idő is, így ha júliusban lesz a vébé, addigra még jobb formába kerülhetek. Várom, mert ez lenne az első nagyobb nemzetközi háromtusa versenyem (az U17-es korosztály versenyei úszásból és lövészettel egybekötött futásból, másnéven laser run-ból állnak – a szerk.), tavalyelőtt Budapesten rendeztek laser run-világbajnokságot, akkor az U15-ös mezőnyben egyéniben a negyedik, csapatban a második helyen végeztem. Ha ott lehetek Alexandriában, az eredményt illetően nem lesznek meghatározott céljaim, hiszen nem ismerem a többieket. Csak magamhoz képest akarok jól teljesíteni, de azért a korosztályomban a legjobb magyar helyezést szeretném elérni.”
Zemán Zóra egyik legnagyobb erőssége a kitartása Forrás: Dombóvári SI
Zemán Zóra egyik legnagyobb erőssége a kitartása Forrás: Dombóvári SI
Júliusig még sok víz lefolyik a Níluson, így csak reménykedni lehet, hogy a járványhelyzet nem hiúsítja meg az egyiptomi korosztályos (junior, U19-es és U17-es) világbajnokság rendezését. Készülni viszont csak úgy érdemes, hogy lesz verseny. Zórát nem is kell noszogatni egy-egy tréning alkalmával. „Magamról nehezen tudom megmondani, milyen tulajdonságaim segítenek a sikerességben, de azt bátran kijelenthetem, hogy elég kitartó vagyok. Szinte az összes edzésen részt veszek, és igyekszem a legkeményebben dolgozni. Leginkább azért, mert felnőttkoromban öttusázó szeretnék lenni, és elsősorban akkor akarok majd bizonyítani a világeseményeken. Tudom, addig még sok munka vár rám, de a sportág változatosságát nem hinném, hogy valaha is megunnám. A vívásban még kezdőnek számítok, de bízom benne, hogy a páston is folyamatos lesz a fejlődésem, és hamarosan a lovasképesítő vizsgát is le szeretném tenni.” Zóra pályafutásában az idei év több változást is tartogathat, hiszen szeptembertől középiskolában folytatja tanulmányait. Úgy fogalmaz, amíg lehetősége nyílik rá, az atlétikai versenyeken szívesen elindul, de a családja is inkább az öttusában képzeli el a jövőjét. A támogató család pedig fontos szerepet tölt be a reménység életében. „A nemsokára hétéves öcsémmel, Zoárddal kitaláltunk egy közös pacsit. Mindig ugyanúgy megcsináljuk a rajt előtt, és amellett, hogy szerencsét hoz, nagyobb erőre is kapok tőle.” További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.