UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2021-03-19 13:48

Rg: Gyulai Blanka megerősödve várja a junior Eb utáni folytatást

A Mol Alapítvány által támogatott 13 éves ritmikus gimnasztikázó, Gyulai Blanka megerősödve várja, hogy a korosztályos Európa-bajnokság után újra nagy versenyen léphessen szőnyegre.

A ritmikus gimnasztikázók tavaly novemberben rendezett kijevi junior Európa-bajnokságán lépett legutóbb élesben szőnyegre az MTK Budapest ígérete, Gyulai Blanka. A 13 éves reménység akkor szalaggal és kötéllel mutatta be gyakorlatait, és állt helyt a nála jóval idősebbek között – előbbivel a 19., utóbbival a 12. helyen végzett. Hogy legközelebb mikor tud versenyezni, az a járványhelyzet miatt bizonytalan, ő azonban a tőle megszokott lelkesedéssel készül.

Gyulai Blanka megerősödve várja a junior Eb utáni folytatást Forrás: mtk.hu
Gyulai Blanka megerősödve várja a junior Eb utáni folytatást Forrás: mtk.hu
„Mennek az edzések, és remélem, nemsokára versenyen is megmutathatom magam – mondja Blanka. – Több nemzetközi viadal is szóba került, de még nem tudni, részt vehetünk-e rajtuk. Elsősorban abban bízom, hogy az év második felében esedékes kínai Gymnasiadén ott lehetek. Azt tekintem az idei fő versenyemnek. Itthon az országos bajnokságon és a Magyar Kupán szeretnék jól teljesíteni, ami azt jelenti, hogy mind a négy szerrel szépen kivitelezett gyakorlatok adok elő.” Blanka szerint, amíg nincsenek versenyek, addig is igen hasznossá tudja tenni a teremben eltöltött időt. „A négy szerrel ugyanúgy gyakorlok, mint eddig, mellette nap mint nap fejlesztjük például a testtechnikát, vagy különböző tréningeket végzünk a szertechnika javítása érdekében. A kijevi junior Európa-bajnokság óta mentálisan is rengeteget erősödtem, és a gyakorlataim is nehezebbek lettek. Ezeket egyelőre a kontrolledzéseken tudom megmutatni, amelyeknek a versenykörülmények megteremtése a lényege, de reménykedem, nemsokára újra lehetőség nyílik a nemzetközi szereplésre is.” Hogy Blanka elérje a céljait, abban a Mol Alapítvány is segíti. A szervezet anyagi támogatása az igen költséges szerek és a dresszek beszerzésében vállal jelentős szerepet. A Mol Tehetségtámogató Program 2006 óta nyújt anyagi segítséget a fiatal sportolóknak, és az alapítvány idén is meghirdette pályázatát. A sport kategóriát illetően azonban jelentős változás történt az előző évekhez képest. A támogatást igénylők felső korhatára a korábbi 18 év helyett 16 évre csökkent. Gáborné Haáz Andrea, a Mol Alapítvány ügyvezetője nemrégiben arról tájékoztatta honlapunkat, hogy az idei kiírást felmérés előzte meg, melyben a jellemzően sok pályázatot küldő sportágak résztvevőit kérdezték. Ebből kiderült, a sportágak nagyon eltérő módon tudják fedezni a sportolók kiadásait, és az is egyértelművé vált, hogy kiemelt sportágak esetében a válogatott, kiváló nemzetközi eredményeket elérő sportolók költségeit az egyesület mellett a szövetség jelentős részben állja. „Tehát a támogatásunkra sokkal nagyobb igény van a tizenhat év alatti korosztályban, hiszen az ide tartozó gyerekeknek talán pont ez a segítség hiányzik ahhoz, hogy ők is tovább lépjenek, elérjék a válogatottságot. Az ő esetükben még csak az egyesület vagy a szülő a fő finanszírozó” – fogalmazott az ügyvezető. Az idei jelentkezéseket március 31-ig várja az alapítvány az online adatbázis felületén keresztül. A pályázatról bővebb információ ITT érhető el. További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.