UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2021-03-20 16:59

Asztalitenisz: végnapjait éli a világhírű Statisztika, de változatlan helyszínen új női bázis alakul

Egy éve ilyenkor jelentek meg az első cikkek a nagy múltú női asztaliteniszklub, a Statisztika PSC esetleges megszűnéséről. Az azóta eltelt időszakban elcsendesedtek a műhely bezárásáról szóló hírek, ezért utánajártunk: mi a helyzet jelenleg a sportági leányutánpótlás legfontosabb bázisán?

Minden jel arra mutat, hogy a magyar sporttörténelem emblematikus szakosztályainak egyike, a 25-szörös BEK-győztes, számos Európa-bajnokot és kontinensbajnoki érmest nevelő női asztaliteniszklub, a Statisztika PSC legkésőbb a nyáron végleg lehúzza a rolót. De mi változott a befejezés tavaly márciusi bejelentése óta a Marczibányi téri Ormai László Asztalitenisz Csarnokban? – ezt kérdeztük Fülöp István vezetőedzőtől. „Nem sok minden. Egy évvel ezelőtt az volt a szándékunk, hogy időben tudassuk a közvéleménnyel, megszűnik a klubunk. Akkor – figyelembe véve a pénzügyi lehetőségeinket – úgy kalkuláltunk, hogy nagyjából még tizenkét hónapon át még képesek leszünk működni. Nem számítottunk semmilyen anyagi segítségre, csupán a nálunk játszó gyerekek, illetve az edzők sorsáról szerettünk volna gondoskodni. Mindezek megoldása után pedig június 30-án végleg bezárja kapuit a Statisztika” – foglalta össze a legfontosabb tudnivalót a szakember az Utánpótlássportnak.

Nem is olyan régen még „A hónap műhelye” díjat vehették át Kulcsár Krisztián MOB-elnöktől a Statisztika fiataljai Forrás: MOB
Nem is olyan régen még „A hónap műhelye” díjat vehették át Kulcsár Krisztián MOB-elnöktől a Statisztika fiataljai Forrás: MOB
Fülöp asztaliteniszezőként 41 éve érkezett a Statisztikába. Játékos-pályafutása után edző lett, majd 2001-ig a női válogatottat irányította szövetségi kapitányként. Egy évvel ezelőtt nyugdíjba vonult, de amennyire a koronavírus-járvány miatti korlátozások lehetővé teszik, most is tart edzéseket. A klub megszűnésével azonban ő is felhagy az edzői tevékenységgel. „A Statisztika kimúlásának hátterében anyagi és szakmai okok egyaránt meghúzódnak – magyarázta Fülöp. – Az egyesület alapítója és legendás vezetője, Ormai László irányításával a korábbiakban – elsősorban szponzorok révén – mindig előteremtettük a szükséges pénzügyi forrásokat. Ugyanakkor ezek minimálisra csökkentek az idő múlásával. A szövetségi dotáció szintén a töredékére redukálódott, noha továbbra is a Statisztika adta a legtöbb játékost a korosztályos válogatottakba. Mindeközben azt éreztük, hogy az általunk képviselt szakmai filozófia nem egyeztethető össze a hivatalos irányvonallal. Nálunk a minőségi képzésnek, az élsportra történő való felkészítésnek van prioritása, a sportág irányítói viszont inkább a tömegsportra fókuszálnának. Úgy éreztük, ilyen körülmények között nem érdemes tovább csinálni. Ormai László nyolcvankilenc éves, és én sem vagyok már fiatal, így hosszas gondolkodás után úgy döntöttünk, nem folytatjuk a munkát." S hogy mi lesz a Statisztikában jelenleg is nevelkedő fiatalok sorsa? „A tervek úgy szólnak, hogy a műhely bezárása után a szövetség gondoskodik a sportolóinkról. Az elképzelés szerint a MOATSZ jóvoltából megalakuló, új klubban folytatják a karrierjüket a gyerekek.” A tervekről megkérdeztük az újonnan alakuló egyesület vezetésében szerepet vállaló dr. Hegedűs Lászlót is. „Nátrán Roland szövetségi elnök, Lajtai Kristóf főtitkár, illetve az én vezetésemmel új egyesület kezdi meg a működését változatlan helyszínen, a Marczibányi téren. A még tervezési fázisban lévő projekt szerint a MOATSZ által létrehozott új klub a Statisztika hagyományait őrizve a nyártól veszi át a húsz-harminc fiatalt és az edzői stábot is.” További korosztályos hírek ASZTALITENISZ sportági aloldalunkon.