UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-03-20 21:30

Szőke Alex a vigaszágon folytathatja

Az utolsó utánpótláskorú szereplőnknek, a kötöttfogású Szőke Alexnek sem sikerült kvótát szereznie a BOK Sportcsarnokban, Európa olimpiai kvalifikációs versenyén, de bronzérmes még lehet a vigaszágon.

A februári tatai nemzetközi viadalon a felnőtt-világbajnok Kiss Balázs a negyedöntőben legyőzte az U23-as vb-aranyérmes Szilvássy Eriket, aki pedig előzőleg megverte a már olimpiai kvótás, kétszeres vb-harmadik szerb Kadzsaját. Kiss az elődöntőben a junior Európa-bajnok Szőke Alex ellen folytatta volna, de sérülés miatt nem tudott kiállni. Szőke nyerte a válogatót. Kiss Balázs, Szilvássy Erik, Szőke Alex… Nincs még egy, ennyire erős magyar mezőny a sportágban, mint a kötöttfogás 97 kg-os súlycsoportjában. Az ebből a nagy hármasból – akárhogyan is – szakaszgyőztesként kijött Szőke indulhatott a budapesti kvalifikációs viadalon. Nem esélytelenül. Furcsán kezdődött a verseny. Már kész volt a sorsolás, de máris eggyel csökkent a 97 kg 16 fős mezőnye, a francia világbajnok, Noumonvi visszalépett. Szombaton délelőtt aztán a fehérorosz Hrabik egyedül álldogált a szőnyegen, várta ellenfelét, a norvég Baldaufot, aki azonban végül sem érkezett meg. A vezetőbíró kihirdette Hrabik mérkőzés nélküli győzelmét.

Kihirdetik Szőke győzelmét a litván ellenféllel szemben Fotó: MBSZ
Kihirdetik Szőke győzelmét a litván ellenféllel szemben Fotó: MBSZ
Szőke ellen viszont megjelent a litván Villius Laurinaitis. A fél fejjel magasabb magyar folyamatosan ment előre, mozgatta ellenfelét. A litvánt figyelmeztették, majd leküldték, de Alex nem tudta felfordítani, megpörgetni, azért már 1–0-ra ő vezetett. A 2. menetben a versenyzőnk ritmust váltott, nagy lendülettel rohamozott, és Laurinaitist másodszor is leküldték a bírók, 2–0 (korábban ilyenkor térdelő helyzetről beszéltünk). A fekvő ellenfélen azonban megint nem sikerült fogást találnia. A hajrában Szőkét parancsolták fekvőbe, aki viszont onnan mögékerült a litvánnak, azzal alakult ki a 3–0-s végeredmény. A másik párban a vb- és Eb-ezüstérmes bolgár Kiril Milov, aki már Kiss Balázst is legyőzte, simán vette az osztrák Ragginger elleni akadályt. A 9–0-s technikai tust éppen lendületes pörgetésekkel érte el. Ő lett Szőke ellenfele a negyeddöntőben. Ez a magyar táborban nem okozott osztatlan örömöt… A Milov elleni csata nagy pillanata éppen ezért az volt, hogy a második menetben, amikor Szőke – passzivitási ponttal – 1–0-ra vezetett, és leküldték, de Milov pörgetési kísérletét nagyszerűen hárította. 1 perc 50 másodperc volt hátra… Szőke mindent eldöntő rohamra indult, tolta ellenfelét a szőnyeg széle felé, aki már kishíján kilépett (az 1 pontot hozott volna a konyhára), de Milov egy villanással megelőzte a vészhelyzetét, mögékerült, és azzal már 3–1-re ő vezetett. A hátralévő 1 percben Szőke támadott, támadott, de pontot, ráadásul kettőt már nem sikerült szereznie. „Nem érzem úgy, hogy jobb volt nálam – mondta a mérkőzés után, teljes joggal. – A rutin döntött a javára, nálam ügyesebben használta ki a szőnyegszéli helyzetet; csupán egy lépéssel kellett volna többet megtennem, és nekem ítélik a pontot. Sajnos, nem így történt. Hajtottam, kiadtam magamból mindent, de nem volt elég.” A kvótaszerzés lehetősége elúszott, de lesz folytatás. Az esti programban Milov simán megnyerte az elődöntőt a cseh Omarov ellen. Három és fél perc alatt, 9–0-ra. Persze, pörgetésekkel. Szőke Alex a vigaszágon az osztrák Ragginger ellen kezd, és ha sikerrel jár, a bronzéremért a cseh vitézzel kell megküzdenie. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.