UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-03-20 12:06

Vívás: az ész győzött a szív felett – nem lesz ott a magyar csapat a kairói korosztályos vb-n

„A jelenlegi körülmények között a lehető legjobb döntést hozta meg a testület” – vélekedik a hazai vívószövetség főtitkára, dr. Tamás Henriette a határozatról, miszerint nem indul a magyar csapat a kairói korosztályos világbajnokságon.

A Magyar Vívószövetség elnöksége pénteken úgy döntött, hogy Olaszországhoz és Németországhoz hasonlóan, biztonsági okokból nem indít versenyzőket az április 3. és 11. között esedékes egyiptomi kadét- és junior-világbajnokságon. A szervezet közleménye szerint a testület három alkalommal, hosszú órákon át ülésezett, végül az egészségügyi szempontok bizonyultak erősebbnek a szakmai érvekkel szemben.

Nem lesz ott a magyar csapat, így a kardozó Vigh Benedek sem (jobbra) a kairói korosztályos vb-n Forrás: hunfencing.hu
Nem lesz ott a magyar csapat, így a kardozó Vigh Benedek sem (jobbra) a kairói korosztályos vb-n Forrás: hunfencing.hu
A határozatról a hazai szövetség főtitkára, dr. Tamás Henriette nyilatkozott röviden a honlapunknak. „Nagyon nehéz döntés volt, három napon keresztül folytak az egyeztetések az elnökség tagjai között. Azt gondolom, a jelenlegi körülmények között a lehető legjobb döntést hozta meg a testület, hiszen nagyon nagy létszámú delegációról beszéltünk, és a fiatalok egészségének, életének védelme a legfontosabb.” Hogy a járványhelyzet fennáll, azt természetesen az első, szerdai ülésnapon is tudni lehetett. A főtitkártól arról érdeklődtünk, miért húzódott ilyen hosszúra az ítélethozatal? „Úgy éreztem, hogy valamennyi elnökségi tagnál a szív és az ész harca zajlott. Mindannyiunk szíve a fiatalok versenyeztetése felé húzott. Tudjuk, hogy az utánpótláskorúak is folyamatosan készültek, lelkesen dolgoztak az elmúlt egy évben, és a csapataink éremesélyesként szerepeltek volna a világbajnokságon. Ezért is volt ilyen nehéz a döntés. Az egyik oldalon az eredményesség lehetőségének a megadása, a másikon az egészség megóvása szerepelt.” Nem titok, a fiatalok többsége részt vett volna a kairói viadalon, hiszen sokaknak ez már a második kimaradt utánpótlás-világbajnokságuk. „Nyilván most sok mindenkiben rossz érzések kavarognak, hiszen több versenyző, edző, szülő vállalta volna a részvétellel járó kockázatot – folytatja dr. Tamás Henriette. – Azt is értem, hogy ez így a második olyan év, melyben nem lehetnek ott a világbajnokságon. De még nagyon sok év áll a fiatalok előtt, és kitartó munkával átvészelve ezt az időszakot, nyílik még lehetőségük bizonyítani, sikereket elérni.”

A hazai szövetség tájékoztatása szerint az alábbi korosztályos sportolók vehettek volna részt a kairói kadét- és junior-világbajnokságon: Kadétok. Leány tőr: Kalocsai Luca (Törekvés), Wolf Eszter (Csomorkány), Kollár Anna (Törekvés). Fiú tőr: Bagdány Albert (Szigetszentmiklós), Takács Kornél (Honvéd), Rubin Mattia (Tus). Leány párbajtőr: Wimmer Dorina (MTK), Salamon Réka (Alba Regia), Gálfalvi Réka (Vasas). Fiú párbajtőr: Somody Soma (MTK), Kó Ágoston (BVSC), Mérő Leon (OVSE). Leány kard: Spiesz Anna (Vasas), Pápai Zoé (UTE), Bognár Liza (Vasas). Fiú kard: Vigh Benedek (Vasas), Petrucz Mirkó (BVSC), Hanzély Zsombor (TFSE). Juniorok. Leány tőr: Kalocsai Luca (Törekvés), Zsoldosi Karolna (FTC), Wolf Eszter (Csomorkány), Nekifor Erika (Törekvés). Fiú tőr: Szemes Gergő (FTC), Tóth Gergely (Törekvés), Bagdány Albert (Szigetszentmiklós), Mihályi Andor (NKESE). Leány párbajtőr: Muhari Eszter (Honvéd), Büki Lili (OMS-Tata), Tóth Jázmin (BVSC), Dékány Kinga (AVA Békéscsaba). Fiú párbajtőr: Kovács Gergely (Alba Regia), Osman-Touson Maruán (BVSC), Nagy Marcell (Vasas), Keszthelyi Zsombor (AVA Békéscsaba). Leány kard: Pusztai Liza (BVSC), Battai Sugár (Interfencing Debrecen), Szűcs Luca (BVSC), Missurai Pálma (Vasas). Fiú kard: Rabb Krisztián (Vasas), Kaiser Balázs (UTE), Urbán Tamás (UTE), Noseda Szabolcs (DV Szigetszentmiklós).

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.