UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2021-03-25 16:01

Ökölvívás: kihirdették az ifjúsági világbajnokságra utazó keretet, Bertók kapitány érmet remél

Minden idők egyik legerősebb mezőnye várható a kielcei ifjúsági ökölvívó-világbajnokságon április 10-től; a magyar válogatott 15 fős kerettel (9 fiú, 6 lány) utazik, a várakozásokról Bertók Róbert szövetségi kapitányt kérdeztük.

A szövetség szerda esti elnökségi ülésén elfogadták Bertók Róbert szövetségi kapitány javaslatát az áprilisi, kielcei ifjúsági ökölvívó-világbajnokságra utazó keret összetételével kapcsolatban. A nevezési határidő csak március 31-én jár le, de már így is több mint hatvan ország csaknem ötszáz versenyzőjére számítanak április 10. és 24. között Lengyelországban.

Bernáth László (kékben) is bekerült az ifi világbajnokságra utazó keretbe Fotó: Mura László/Magyar Ökölvívó Szövetség
Bernáth László (kékben) is bekerült az ifi világbajnokságra utazó keretbe Fotó: Mura László/Magyar Ökölvívó Szövetség
Az ősszel a járványhelyzet miatt a korosztályos Eb-k előtt döntött úgy, hogy egészségügyi okokból itthon maradnak a fiatalok. Most, a kielcei vb előtt az utazás mellett döntöttek. „Most is kérdéses volt természetesen – nyilatkozta az Utánpótlássportnak Bertók Róbert. – A jelenlegi helyzetben természetesen mindenféle álláspontot figyelembe vettünk, természetesen kikértük a válogatott orvosának a véleményét is, és végül az a döntés született, hogy ha lesz világbajnokság, akkor ott leszünk!” Méghozzá tizenöt versenyzővel! Kilenc fiú és hat lány kapott helyet az utazó keretben, a szövetségi kapitány elégedett a válogatóversenyeken összeállított csapattal. „Örömteli, hogy majdnem minden súlycsoportban indítunk versenyzőt. A szövetségi kapitányságom egyik első intézkedése volt, hogy átálltunk a többkörös válogatásra. Korábban az országos bajnokság szinte el is döntötte, hogy ki utazik a vb-re. A kielcei versenyre egy évvel kitolták az ifi korosztályt, a 2002-es és a 2003-as korosztály indulhat, ezért is jött különösen jól, hogy négy eseményt, a felnőtt és ifi magyar bajnokságot, valamint a Bocskai- és Énekes-emlékversenyen látottakat is figyelembe vettük a válogatáskor.” Bertók elmondta a másik legfontosabb elvnek azt tartja, hogy kapitánysága alatt végleg vége annak az időszaknak, amikor számít az, hogy ki melyik kluból érkezik. Kizárólag az számít, hogy ki milyen ökölvívó és milyen a hozzáállása, ugyanis ez garantálja a legerősebb keret összeállítását. De vajon mire lehet képes Lengyelországban az a legerősebb keret? „Maradéktalanul elégedett csak akkor lennék, ha mind a fiúk, mind pedig a lányok mezőnyében érmet nyernénk, hozzátéve, hogy a mostani valószínűleg minden idők egyik legkeményebb mezőnye lesz, akad olyan súlycsoport, amelyben negyven fölött lehet az indulók létszáma… Ugyanakkor nagyszerű versenyzőink vannak: akadnak taktikások, akadnak nagy küzdők, ezért bízom benne, hogy képesek nagy eredményre.”

Az ifjúsági világbajnokság magyar indulói: Fiúk 49 kg: Hegedűs Levente (Csepel Király Team). 52 kg: Bernáth László (DVSC). 56 kg: Száraz Gergő (Csepel Király Team). 60 kg: Samu Ferenc (PVSK). 64 kg: Petrimán Patrik (NYVSC). 69 kg: Nagy Wilson (Madárfészek-UTE). 75 kg: Szigetvári Bendegúz (Érd). 91 kg: Beri Kevin (NYVSC). +91 kg: Kiss Levente (Madárfészek-UTE) Lányok 51 kg: Balogh Zsanett (Hajdúszoboszló). 54 kg: Szabó Szabina (Csepel Király Team). 57 kg: Varga Beáta (Hell Fight SE). 60 kg: Dobos Rebeka (KSI). 75 kg: Varga Boglárka (Győri Gladiátor). +81 kg: Bereczki Fanni (Szent Pál Akadémia)

További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.