UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2021-03-27 08:45

Kézi: megjött az étvágya a győzelemre a fiatal Egernek, amely szinte hétről hétre meglepetést okoz a férfi NB I-ben

Ugródeszkának tekintik a fiatalok a férfi kézilabda NB I-ben szereplő Egert, ezzel azonban a klubvezetés együtt tud élni. A nyolc utánpótláskorú játékossal felálló gárda több bravúrgyőzelmet aratott már a mostani idényben, többek között a Tatabányát, a Csurgót és a Ferencvárost is legyőzte.

A várakozások felett, bravúros győzelmek aratva szerepel, és pillanatnyilag a hetedik helyen áll a férfi kézilabda NB I-ben az Eger együttese. A keret fele utánpótláskorú (2000. január 1. után született) sportolókból áll, a nyáron többen kölcsönbe érkeztek: Holdosi Bence (20) a Ferencvárosból, Szuharev Lev (20) a Telekom Veszprémtől, Tóvizi Tamást pedig Balatonfüredről igazolták át a Heves megyeiek.

Tóth Rajmond az Eger legeredményesebb utánpótláskorú játékosa Forrás: SBS-Eger
Tóth Rajmond az Eger legeredményesebb utánpótláskorú játékosa Forrás: SBS-Eger
„Meglepően jól haladunk, ahhoz képest, ahogyan ez az évad indult – kezdte az Utánpótlássportnak az Eger vezetőedzője, Tóth Edmond. – Elég sok új játékosunk érkezett, ráadásul a tizenhat fős keretünkből nyolc még juniorkorú, velük semmiképpen sem gyengült a keret, sőt olyan plusz motiváció van bennük, ami még jobban előre lendíti a szekerünket. Nem tudjuk még pontosan, tényleg ezért megy-e ennyire jól, de az biztos, hogy a koronavírus-fertőzés után jól jöttünk vissza, bebiztosítottuk a bennmaradást, és ez remek lehetőséget biztosít a fiatal játékosok szerepeltetésre.” A szezon elején az Eger teljes kerete megfertőződött a koronavírussal, kilenc hetet hagytak ki a játékosok, szinte az egész felkészülést elölről kezdték, de láthatóan jól sikerült a visszatérés. A társaság többször is nagy meglepetést okot a jelenlegi évadban: a Tatabányát, a Csurgót és a Ferencvárost is legyőzte már. De mi lehet a titka a nagy bravúroknak? szuharev_lev„Mindenképpen a belső motiváció, ami bennük van. Igyekszem olyan játékosokat idehívni Egerbe, akik tényleg szeretnének komoly karriert befutni, de a saját klubjukban nem kapnak még sok lehetőséget, mert klasszis játékosok állnak előttük. Támaszkodunk természetesen a saját utánpótlásunkra is, de azért nincs akkora bázisunk, hogy csak onnan neveljünk NB I-es játékosokat. Azt látom, hogy a fiataljainkban hatalmas a bizonyítási vágy, és idővel megjött az étvágyuk a győzelmekre is.”
Holdosi Bence
Holdosi Bence
Az egri vezetőedző ezért bátran beveti az utánpótláskorú játékosait akár a legkiélezettebb szituációkban is. Azt látják Egerben, hogy ez lehet a hosszú távon járható út. „Az edzői pályám elején sok kollégámhoz hasonlóan én sem ezt az irányvonalat vallottam, inkább a rutinos kézilabdázókban gondolkodtam. De egyre több olyan fiatal játékossal találkoztam, akiben láttam ezt az elszántságot, így a klub is egyértelműen nyitott feléjük, mert az kifizetődő. Hosszú távon persze nem tudjuk megtartani őket, ezért inkább ugródeszkának tekintik az egyesületünket, de ezzel együtt tudunk élni, elfogadjuk, sőt örülünk neki, ha előrelépnek a karrierjükben.”

JÁTÉKOSSZEMMEL: Holdosi Bence: „Az első perctől kezdve nagyon jól érzem itt magamat, befogadóak voltak a srácok, és így remek közösség alakult ki erre a szezonra. Itt azért sokkal többet játszom, mint tavaly Ferencvárosban, ennek nagyon örülök és nagyon hálás vagyok az Edinek (Tóth Edmond vezetőedző – a szerk.), hogy így megbízik bennünk, fiatalokban. Rutinosabbnak érzem magamat a pályán, rutinosabban mozgok és boldog vagyok, hogy itt lehetek,” Tóth Rajmond: „Az előző szezonban még egy fokkal kevesebb játéklehetőséghez jutottam, ráadásul a koronavírus keresztbe tette a bajnokságot. Az idénre tovább fiatalodott az együttes, így még több időt tölthetek a pályán, és ezt igyekszem is meghálálni a pályán nyújtott teljesítményemmel. A mostani évadban eddig nagyon jól jön ki a lépés, a szerda-szombat ritmus fekszik nekünk, mert fiatalok vagyunk, és könnyebben regenerálódunk. Egerben minden csapatnak nehéz dolga van, azt sajnálom, hogy ekkora bravúrokat hajtunk végre, de a szurkolóink nem lehetünk velük, akik rá tudnának tenni még egy lapáttal.” Szuharev Lev: „Nagyon fontos döntést hoztam, amikor úgy döntöttem, hogy Egerbe jövök, mert Veszprémben világsztárok állnak előttem, nem kaptam annyi lehetőséget. Jó társaság alakult ki, a nyáron nagyon jól összekovácsolódtunk, fiatalok vagyunk, húzzuk egymást előre.”

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.