UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-03-31 20:49

Cselgáncs: három utánpótláskorú versenyzővel vág neki a magyar csapat az antalyai Grand Slam-versenynek

A nők között egyedül a 19 éves Özbas Szofi képviseli a magyar fiatal cselgáncsozókat, míg a férfiak mezőnyében a 20 éves Tóth Benedek és a 19 éves Sáfrány Péter lép tatamira a törökországi Grand Slam-viadalon.

Gyakorlatilag szünet nélkül folytatódik a dzsúdósok Grand Slam-versenysorozata. Az elmúlt hétvégén, Tbilisziben lezajlott esemény után csütörtökön Antalyában folytatódnak a GS-széria küzdelmei. A sorozat negyedik, törökországi állomásán – az előzetes tervek szerinti négy helyett – három utánpótláskorú cselgáncsozó indul a magyarok közül, miután a 60 kg-osak mezőnyében a nevezési listán szereplő Vida András végül egy kisebb sérülés miatt nem utazott el a megmérettetés helyszínére. A nőknél az egyedüli utánpótláskorú induló a néhány napja még Tbilisziben ötödik helyet szerző Özbas Szofi (63 kg). A férfiaknál Tóth Benedek (81 kg) és Sáfrány Péter (90kg) még rutintalannak számít a világelitjébe tartozó Grand Slam-mezőnyben. A hazai szövetség sportigazgatóját, Nagy Andrást kérdeztük az előkészületekről, illetve – a sorsolás fényében – az esélyekről.

Ismét az érmek közelébe kerülhet Özbas Szofi (19) Forrás: Kovács Tamás / MTI
Ismét az érmek közelébe kerülhet Özbas Szofi (19) Forrás: Kovács Tamás / MTI
„Szofi lendületben érkezhet Törökországba a grúziai menetelés után. Remélhetőleg a múlt heti ötödik helyen után ismét az éremért harcolhat majd, amellyel még inkább megerősítheti az olimpiai kvótát érő világranglista helyét – nyilatkozta az Utánpótlássportnak a szakember. – A nyitó körben kiemeltként nem lép tatamira a magyar lány, utána pedig feltehetően a 22 éves dán Laerke Olsen jöhet az ágrajz szerint. Az elmúlt időszakban többször is összecsaptak a dánnal, legutóbb Tashkentben Szofi maradt alul vele szemben, de azóta már sokkal jobb formában van a junior-világbajnok hazai dzsúdós. Ha Szofi elkapja a ritmust, minden bizonnyal újra eljuthat az érmek közelébe.” A férfiaknál nem lehetnek hasonló vérmes reményei a magyar fiataloknak. „A junior Eb-bronzérmes Sáfrány Péter és az U23-as Eb-bronzérmes Tóth Benedek az utánpótlás versenyeken már rendre bizonyított nemzetközi szinten, mi több mindketten megnyerték súlycsoportjukban a februári prágai European Open-t. Esetükben a tisztes helytállás és a tapasztalatszerzés az elsődleges cél, komoly erőfelmérő lesz számukra az antalyai Grand Slam. A 90 kg-osak között Peti ráadásul nagyon nehéz sorsolást fogott ki, így az első körben azonnal a vb-ezüstérmes, algériai Benamadival találkozik. Ha a rutinos afrikain túljutna azt követően egy újabb vb-ezüstérmes, a japán Mukai következhetne. Azt hiszem fel van adva a lecke a magyar fiúnak. A 81 kg-ban Benedeknek sem jutott könnyű ellenfél, ám a 23 éves francia Chillard-ral ki-ki meccset vívhat a 20 éves magyar dzsúdós.” További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.