UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-04-01 16:45

Birkózás: Szőke Alex nyerte a válogatót – ő indulhat az olimpiai világselejtezőn

A 21 éves birkózó, Szőke Alex nyerte a budapesti Körcsarnokban rendezett kötöttfogású 97 kilogrammos válogatót, amelyen a világbajnok Kiss Balázst és az U23-as vb-aranyérmes Szilvássy Eriket utasította maga mögé, ezzel kiharcolta a májusi, szófiai világkvalifikációs versenyen való indulás jogát.

A szakvezetés döntése értelmében csütörtökön a Körcsarnokban válogatóztak a legjobb kötöttfogású 97 kilós birkózók a soron következő világversenyek indulási jogáért – számol be a hazai szövetség közleménye.  Mint ismert, a 2009-es világbajnok Kiss Balázs, az Eb-harmadik, U23-as vb- és Eb-győztes Szilvássy Erik és a világkupa-második, junior kontinensbajnok, 21 éves Szőke Alex közül utóbbi végzett a legelőrébb a februári tatai felmérőn, így ő képviselte színeinket a BOK-csarnokban zajlott európai olimpiai kvalifikáción. Mivel nem sikerült tokiói indulási jogot szereznie, hazai riválisai újra lehetőséget kaptak a bizonyításra.

Szőke Alex (középen) és az ESMTK-csapat Forrás: birkozoszov.hu
Szőke Alex (középen) és az ESMTK-csapat Forrás: birkozoszov.hu
A körmérkőzéses válogató első találkozóján Szilvássy és Kiss is egy-egy intéssel és pörgetéssel szerzett három-három pontot, de mivel mindezt Kiss később tette, ő nyert. A második derbin Szőke intéssel és levitellel szintén felülmúlta (3–0) a sérüléssel is bajlódó (megroppant a térde) Szilvássyt, következhet tehát az egyik fél két győzelméig tartó „döntő”. Ennek első felvonásán Szőke 3–0-s vezetést szerzett intéssel és pörgetéssel, de a veterán ellenfele intéssel és fejlefogásos pörgetéssel egyenlített, a rossz challenge pedig az ő 4–3-as győzelmét hozta. Mivel a kiírás szerint csak intéssel nem lehet meccset nyerni, a következő küzdelmes 1–1 nem számított. A harmadik etapon Kiss válldobással vezetést szerzett, Szőke tovább vitte, majd kiemelte, így 6–4-gyel kiegyenlített. A végső csatában Szőke ledöntést, intést és kiemelést követően 10–0-ra diadalmaskodott. Így a májusi szófiai olimpiai világselejtezőn Szőke Alex indul, az áprilisi varsói Európa-bajnokságon pedig Kiss Balázs. „Nagyon megterhelő volt ez a nap, öt mérkőzésen vagyok túl. Három győzelemért jöttem, tehát elértem a célomat – mondta Szőke a verseny után. – Kiss Balázs a kadétvilágbajnoki aranyérmem óta követi, segíti a pályafutásomat, sokat köszönhetek neki. Nem ellenségként tekintettem rá, hanem ellenfélként és barátként. Remekül, igazi ravasz rókaként küzdött, le a kalappal előtte. Remélem, a történtek után sem romlik meg a kapcsolatunk.” Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.