UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-04-01 20:10

Kosárlabda: a 19 éves Vári Zita a PINKK-Pécs kulcsszereplőjeként idén a legjobb fiatal pontszerzők közé tartozik a női élvonalban

A pécsiek korosztályos válogatott kosarasának, Vári Zitának minden vágya, hogy idén nyáron bekerüljön a Gáspár Dávid vezette U20-as nemzeti csapatba, és hazai pályán Sopronban egy éremmel búcsúzhasson az utánpótlásévektől.

A női NB I-es kosárlabda-bajnokságban a bennmaradásért küzdő PINKK-Pécsi 424 kiválóságának, Vári Zitának a teljesítménye a jelenlegi idényben kétségkívül szintet lépett. Az alapszakaszban 19 mérkőzésen pályára lépve 10,3 pontot átlagolt, amellyel a teljes felnőtt mezőnyt tekintve 36. a lajstromban, míg az U20-asok esetén csak Wentzel Nóra és Boros Júlia zárt előtte ebben az összevetésben. „Három éve azzal a céllal igazoltam a pécsiekhez, hogy a legjobbak között, az NB I-ben fejlődhessek hétről-hétre. Amikor ide kerültem az első idényemben még érezhető volt rajtam a megilletődöttség, ám az élvonalbeli közegben sikerült megedződnöm mostanra. Úgy vélem, a nyaranta elvégzett rengeteg külön munka, illetve az egyéni képzés meghozta a gyümölcsét.” – nyilatkozta a fiatal játékos az Utánpótlássportnak.

A 19 éves Vári Zita az előző idényhez képest 3,5 pontot emelt a meccsenkénti átlagán (10,3 pt) Forrás: MKOSZ
A 19 éves Vári Zita az előző idényhez képest 3,5 pontot emelt a meccsenkénti átlagán (10,3 pt) Forrás: MKOSZ
A pécsi gárda az utolsó előtti, 11. helyen zárta alapszakaszt, három győzelemmel és 19 vereséggel. A 9-12. helyért folyó harcban az utolsó, kiesést érő pozíció elkerülése a PINKK legfőbb célja. „Csapatszinten szerintem jobb teljesítményt nyújtottunk, mint az előző bajnokságban. Ugyan elvesztettünk néhány egylabdás, kiélezett mérkőzést, viszont sokkal több szoros összecsapást játszottunk ebben a szezonban, amely egyértelműen az előrelépés jele.” A mecsekiek tehetséges hátvédje a pillanatnyilag egy kisebb sérüléssel bajlódik, de reméli a play-out küzdelmek utolsó fordulóira már visszatérhet. „Kisebb bokasérülést szedtem össze a múlt héten az egyik edzésen, amely után a Cegléd elleni találkozót is ki kellett hagynom. Bizonytalan még a visszatérésem, de bízom benne, hogy mihamarabb újra szerepelhetek, és a bajnokságból hátralévő négy mérkőzésből a lehető legtöbb alkalommal segíthetem majd a lányokat.” Zita 2017-ben és 2018-ban is tagja volt a korosztályos világversenyeken ezüst- és bronzérmet szerző magyar csapatnak, azonban 2019-ben egy kisebb hátsérülés miatt kimaradt a keretből. Ám 2021-ben mindenképpen ott szeretne lenni Gáspár Dávid keretében a hazai pályán, Sopronban rendezendő U20-as Európa-bajnokságon. „Minden nap ez a cél lebeg a szemem előtt. Ezért dolgozom a játékomon is napról-napra. Hatalmas megtiszteltetés és lehetőség lenne egyszerre itthon képviselni a magyar válogatottat. A mi 2001-es korosztályunk rendre nagyon jól szerepelt korábban az utánpótlás-kontinenstornákon, így azt hiszem éremesélyesként vághatnánk neki a soproni tornának.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.