UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2021-04-02 14:23

Atlétika: vége a hitegetésnek – törölték az U18-as Eb-t

Az európai szövetség az érintett szervezetekkel egyetértésben törölte az U18-as atléták tavalyról az idénre halasztott augusztusi Európa-bajnokságát.

Nem április elsejei tréfa volt, hogy csütörtökön az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) bejelentette, az U18-asok augusztus végére kiírt Európa-bajnokságát – ahogyan tavaly – idén sem rendezik meg az olaszországi Rietiben, sem máshol.

Az idén sem rendeznek U18-as atlétikai Eb-t Fotó: Mura László
Az idén sem rendeznek U18-as atlétikai Eb-t Fotó: Mura László
A döntést Rieti városának vezetése, a szervező bizottság, az olasz, valamint az európai szövetség együtt hozta meg, az indok pedig – már mondhatjuk, hogy természetesen – a koronavírus-járvány. Az érthető, hogy a kontinens több országában tapasztalt kritikus vírushelyzet, valamint a megnövekedett fertőzésszám elrettentette a szervezőket, és a fiatalok egészségének a védelme mindennél fontosabb, az viszont kevésbé, hogy a határozat miért nem korábban született meg. Persze, az érintett szövetségek a végsőkig igyekeztek kitartani, és az EAA is hangsúlyozza, hogy az olaszok tényleg meg kívánták rendezni az Eb-t. Tehát jót akartak, csak így mégis kétszer húzták el a sportolók és felkészítőik előtt azt a mézesmadzagot, amelyet egyszer is elég lett volna. „Ha az első pillanatban, még tavaly azt mondják, hogy törlik az Eb-t és nem halasztják, azt a fiatalok könnyebben feldolgozták volna – kommentálja a döntést Kovács Zoltán, a hazai szövetség utánpótlás-referense. – A gyerekek kétszer lettek hitegetve, a 2004-es születésűek tavaly és az idén is készültek a kontinensviadalra. Mi is úgy készültünk, hogy meg lesz tartva. Enyhítésképpen igyekszünk alternatív megoldásokat kidolgozni. A korosztálynak az augusztusi, budapesti bronzminősítésű IAAF-versenyen próbálunk beépíteni versenyszámokat, és a csehországi U18-as válogatott viadalt szeretnénk pár nappal meghosszabbítani, hogy a fiataloknak kicsit olyan érzésük legyen, mintha világversenyen lennének. Bízom benne, hogy a többi idei korosztályos világeseményt megrendezik.” A tervek szerint az U23-asok Eb-jét július elején a norvégiai Bergenben, az U20-asok Eb-jét egy héttel később az észtországi Tallinnban, míg az U20-asok világbajnokságát augusztusban a kenyai Nairobiban rendezik. Arról nincs hír, jelenleg bármelyik lebonyolítása is nagy veszélyben lenne a három közül, mindenesetre beszédes, hogy az U18-as Eb az időrendi sorrendben a negyedik lett volna, tehát most a legkésőbbre tervezett viadalt törölték. Ha pedig lesznek világesemények, azokon a szándékai szerint ott lesz a magyar csapat. Ezt is ki kell emelni, hiszen például a vívók a hazai szövetség elnökségének döntése értelmében nem utaztak el a napokban kezdődő kairói korosztályos világbajnokságra. „Egyrészt mi azt látjuk, hogy a gyerekeket már nem lehet tovább hitegetni – folytatja a szakember. – Ha van esemény, el kell vinni a fiatalokat, mert az ellenkezőjét lelkileg is megsínylik, vagy megunják az egészet, és otthagyják a sportágat. Ezt nem engedhetjük meg. Másrészt, hogy ezek nyári, így szabadtéri események. Ebből a szempontból biztonságosabb helyzetben vagyunk, mint a csarnokban űzött sportágak képviselői.” A tervek szerint a következő U18-as Európa-bajnokságnak az izraeli Jeruzsálem ad otthon 2022 júliusának elején. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.