UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2021-04-02 08:43

Kajak-kenu: „Már megszoktuk, hogy a vírushelyzet átírja a forgatókönyvet” – Makrai Csaba a 2021-es utánpótlásszezonról

A kajakszakág utánpótlás-kapitányával, Makrai Csabával a Párizs-keret nemrégiben véget ért sevillai edzőtáboráról, a korosztályos világbajnokság őszre halasztásáról és az idei válogatási elvekről beszélgettünk.

A Párizs-keret egész éves programjának részeként az előző hetekben a spanyolországi Sevillában edzőtáborozott a kajakosok úgynevezett Párizs-kerete. Az évek óta működő program az elmúlt években is „bizonyított”, a 2019-es szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon például hét-nyolc olyan fiatal kajakos és kenus szerepelt (nem is rosszul), aki ezzel a kerettel készült korábban. Ahogyan Makrai Csaba, a kajakszakág utánpótlás szövetségi kapitánya fogalmaz, a Párizs-keret az úgynevezett felnőttutánpótlást segíti, vagyis azokat a versenyzőket, akikről a korosztályos versenyeken látottak alapján azt gondolják, sikeresek lehetnek a „nagyok” között is.

A kapitány elégedett volt a Párizs-keret sevillai felkészülésével Forrás: MKKSZ
A kapitány elégedett volt a Párizs-keret sevillai felkészülésével Forrás: MKKSZ
„Teljesen elégedett vagyok az idei csapattal is, ha például összehasonlítom a múlt év végi, horvátországi edzőtáborban mutatott teljesítményt a mostani sevillaival, nem is lehet kérdés, hogy milyen sokat fejlődtek a versenyzők – mondta Makrai az Utánpótlássportnak. – Ez alapján úgy érezzük, hogy jó úton haladnak, természetesen májusig folytatódik még az egész szezonon átívelő program, akkor kezdődik a versenyszezon.” Hiába elsősorban a párizsi olimpiára készítik fel a legígéretesebb fiatalokat, ők azért még az idei korosztályos világversenyeken érdekeltek. Ezzel kapcsolatos hír azonban, hogy már most eldőlt, az eredeti nyári időpontról szeptemberre halasztják a portugáliai U23-as és ifjúsági világbajnokságot. „Ez megint olyan döntés, amely teljesen átírja a fejünkben már megszületett forgatókönyvet, de nyugodtan mondhatom, hogy az elmúlt egy évben ehhez már hozzászoktunk. Egyelőre nem is tettünk hivatalossá új felkészülési tervet, mert úgy tudjuk, az európai szövetség hamarosan döntéseket hoz az eseményei sorsáról, ezért az sem kizárt, hogy az Európa-bajnokságot is más időpontban tartanák meg.” Ami a válogatási elveket illeti, azok kapcsán is egyelőre csupán tervekről lehet beszélni. „Ezúttal nem egy válogató alapján hirdetünk A és B-válogatottat, hanem mindkét eseményre külön selejtezőket rendezünk. Ez azt is jelentheti, hogy teljesen ugyanaz a csapat indul az Eb-n és a vébén, és azt is, hogy nem pont azok a fiatalok fognak kétszer is csúcsformába lendülni. Érdekes versenyszezon elé nézünk, meglátjuk.” További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.