UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-04-06 20:45

Cselgáncs: tisztes helytállás Tóthtól és Sáfránytól Antalyában, míg Özbasnak a karantén miatt komoly veszélybe került az Eb-indulás

Három utánpótláskorú dzsúdós utazott ki az antalyai Grand Slam-versenyre, ám Özbas pozitív koronavírustesztje miatt csak Tóth Benedek és Sáfrány Péter léphetett tatamira a fiatalok közül.

A törökországi Grand Slam-eseményen a magyar színeket képviselő utánpótláskorú versenyzők közül végül csak – Özbas Szofi visszaléptetése után – a 20 éves Tóth Benedek (81 kg) és a 19 éves Sáfrány Péter (90 kg) vívhatott meg riválisaival. A szövetségi kapitányt, Pánczél Gábort kértük, hogy értékelje a fiúk hétvégi szereplését. „Benedek a 90 kilóban rutinosabb, erős fizikumú francia ellenféllel kezdett. Nicolas Chilard-ral szemben nem volt könnyű dolga, de ez az a fajta mérkőzés volt, amelyet a felnőtt szintre belépve akár hozni is lehet a magyar fiúnak. Élet-halál harcot vívtak, majd az aranypont döntött, de szerencsére sikerült a győzelem.” – nyilatkozta a válogatottat irányító szakember. Az U23-as Európa-bajnoki bronzérmes Tóth az év elején klubot váltott, a Rákosvidéke Hajtós DSE csapatából az MTK Budapesthez igazolt, ahol Pánczél Gáborral dolgozhat együtt napról napra. „A következő körben a svéd Robin Pacek következett, aki az első ellenfélhez képest is egy magasabb színvonalat képviselt. Ugyanakkor vele szemben is nagyon jól dolgozott Benedek, viszont sajnos kijött a rutintalansága, és három olyan intést szedett össze, amelyeknek nem szabadott volna megtörténniük. Abszolúte azt éreztem, hogy ez a harc a neki áll. Fizikálisan jobb állapotban volt, a technika repertoárja egyértelműen rendelkezésre állt, hogy eldobja a svédet, de az ilyen találkozókon még látszik a tapasztalat hiánya. Összességében jó teljesítményt nyújtott, és hasznos felkészülésként szolgált számára a viadal a lisszaboni Eb előtt.” A másik magyar résztvevő, a 90 kilós Sáfrány Péter Tbiliszi után Törökországban sokkal nehezebb sorsolást kapott.

Sáfrány Péter (19) nagyon  nehéz algériai ellenfelet kapott az első körben Forrás: EJU
Sáfrány Péter (19) nagyon nehéz algériai ellenfelet kapott az első körben Forrás: EJU
„Peti az első fordulóban azonnal a vb-ezüstérmes algériai Benamadival találta szembe magát, aki amellett, hogy rendkívül rutinos, most nagyon jó napot is fogott ki. Annyira jó formában küzdött, és annyira erős volt a verseny napján, hogy az egész súlycsoportban alig találni ennyire masszív dzsúdóst. Sajnos Peti nem igazán tudott mit kezdeni vele, próbálkozott, ment előre folyamatosan, de nem volt elég. Kidomborodott az erőkülönbség. A junior Eb-bronzérmes magyar fiú még csak a második évét tapossa a junior korosztályban, így neki bőven lesz még lehetősége hasonló megmérettetéseken. Fizikailag még sokat kell fejlődnie, ezzel párhuzamosan viszont komoly potenciál rejlik benne a következő 2024-es olimpiai ciklusra.” A nőknél az egyetlen utánpótláskorú induló a 63 kilogrammosok mezőnyében a 19 éves Özbas Szofi volt, aki egy héttel korábban ötödik helyen végzett Tbilisziben, így bízhatott benne, hogy újabb jó szerepléssel tovább erősítheti világranglista pozícióját és olimpiai kvótás esélyeit. Azonban a junior-világbajnok koronavírus-fertőzés gyanúja miatt nem indulhatott a törökországi Grand Slam-viadalon. Kiderült, hogy az olimpiai kvótás helyen álló Özbas Antalyában elvégzett egyik PCR-tesztje pozitívnak bizonyult, s bár az azt követő ellenőrző-vizsgálat, a második teszt már negatív eredményt hozott, a fiatal versenyző nem léphetett tatamira. A pozítiv minta eredményeként pedig a magyar lánynak 10 napig az antalyiai szálloda szobájában kell tartózkodnia a karanténszabályok értelmében. Mindez pedig két héttel a lisszaboni Európa-bajnokság rajtja előtt komolyan visszavetheti a magyar lány formáját, mi több komoly veszélybe sodorhatja a tokiói indulásra pályázó versenyző indulását is a kontinenstornán. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.