UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-04-08 08:46

Vívás: Kalocsai Luca és Kollár Anna beváltotta a jóslatot

A Törekvés SE két korosztályos bajnok tőrözője, a 14 éves Kollár Anna és a nemsokára 17 esztendős Kalocsai Luca olykor egymást sem kímélve, szorgalmasan halad a felnőttválogatottság felé vezető úton.

Az utánpótláskorú tőrvívók márciusi országos bajnoksága előtt a felnőttválogatott Zalaegerszegen vett részt edzőtáborban. És miután a „nagyok” is érdeklődve figyelik az utánuk következő generáció jeles tagjait, fogadást kötöttek, hogy kik szereznek aranyérmet a korosztályos ob-n. Nos, a tippjátékot Kreiss Fanni telitalálattal nyerte, ugyanis megjósolta, hogy a kadét lányok között a mindössze 14 éves Kollár Anna, a juniormezőnyben pedig a hamarosan 17 esztendős Kalocsai Luca bizonyul a legjobbnak. A Törekvés SE két ígérete az évadban addig is halmozta a jobbnál jobb eredményeket. Luca például ahány korosztályos viadalon elindult, annyin állt dobogóra, sőt a felnőtt ob-n is az előkelő ötödik helyen végzett. Ő kadétkorúként nyerte meg a juniorok legutóbbi bajnokságát, míg a még újoncnak számító Anna szintén a nála három évvel idősebbek között végzett elsőként. Ráadásul a lányok nem is kaptak ki mástól a kétnapos megméretésen, csak egymástól, hiszen mindkét korosztály elődöntőjében összefutottak.

Kalocsai Luca (balra) és Kollár Anna között a mester, Beliczay Sándor Fotó: Bodrogi Tamás
Kalocsai Luca (balra) és Kollár Anna között a mester, Beliczay Sándor Fotó: Bodrogi Tamás
„Nagyon örültem, hogy a juniorok között sikerült nyernem – mondja Luca. – Aznap végig koncentráltan vívtam. A versenyeken az dönt, hogy a legfontosabb pillanatokban, ki mennyire összpontosít. A kadétbajnokság elődöntőjében ez Annának sikerült jobban.” „De aztán másnap visszakaptam mindent! – reagál nevetve a kisebb lány. – Remélem, legközelebb megint én leszek a jobb. Ha valami nem sikerül, nem adom fel. Addig próbálkozom, amíg össze nem jön, amit szeretnék. Büszke vagyok magamra, hogy az idősebbek között győztem.” A lányok azért azt is hangsúlyozzák, hogy csak a páston rivalizálnak, a hétköznapokban nagyon jól kijönnek egymással. Ezt megerősíti mesteredzőjük, Beliczay Sándor is, aki tisztában van tanítványai kvalitásaival, de ilyen bravúros évkezdettel ő sem számolt. Arról pedig, hogy a reménységek az idősebbek között is remekelnek, határozott véleményt fogalmaz meg a szakember. „Engem elsősorban nem a koruk érdekel, hanem az, hogy mit mutatnak a páston. Azt garantálom, hogy mindent meg fognak tanulni a vívásról. De hogy a megszerzett tudást elő is tudják-e adni, akkor, amikor kell, a csak rajtuk múlik. Mindketten szorgalmasak és kitartóak. Ezen biztosan nem múlik majd a későbbi sikerességük, de nagyon nehéz út vezet a világelitig.” Hogy a fiatalok hol tartanak most a világ élmezőnyéhez képest, az az április eleji junior- és kadét-világbajnokságon derülhetett volna ki. Anna a fiatalabbak között, Luca mindkét korosztályban kivívta az részvételi jogot, ám a járványhelyzet kockázatai miatt a hazai szövetség úgy döntött, nem indít csapatot az egyiptomi eseményen. „Erre a forgatókönyvre is felkészültem, így nem érintett olyan rosszul a döntés – kommentálja a határozatot Anna. – Persze, azért küzdöttem az országos bajnokságon is, hogy helyem legyen a csapatban, de elég fiatal vagyok, így biztosan lesz még lehetőségem részt venni világbajnokságon.” „A vírushelyzetre tekintettel én is elfogadtam, hogy így alakult – mondja Luca. – Valóban csak abban tudunk bízni, hogy adódik még alkalom a bizonyításra.” A mosolygós lányokon nem is fedezhető fel a túlzott elkeseredettség nyoma, a mesterük viszont némileg csalódottan magyarázza, hogy tavaly is elmaradt a vb, pedig a fiataloknak igen fontos lenne a visszajelzés. „Óriási dolog, hogy a női csapatunk eljutott a tokiói játékokra – véli Beliczay. – A gyerekeknek a világbajnokság lett volna az olimpiájuk. Bevallom, átlapoztam a pszichológiai könyveket, hogy mitévő legyek a döntés után. De büszke vagyok a lányokra, mert nagyon intelligensen fogadták a hírt. Másnap újra jöttek edzésre, mindent átbeszéltünk, és hamar közös nevezőre jutottunk. Hiszen elsősorban mindketten felnőttválogatottak szeretnének lenni.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.