UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-04-09 13:28

Vívás: a siker nem az utolsó, de nem is az első Szolnokon

A több mint száz utánpótláskorú vívót nevelő Szolnoki Sportiskola-Sportcentrum szeretne hosszútávon a hazai élmezőnyhöz tartozni, azonban a műhelyben nem az eredményesség a legfontosabb.

A Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola 2006-ban vette fel a szakosztályai közé a vívást, azóta a sportág népszerűsége töretlen a Tisza-parti városban, a gyerekek folyamatosan érkeznek a klubba, a sikerek pedig egyre fényesebbek. Jelenleg több mint száz vívópalántával működik a műhely.

A siker nem az utolsó, de nem is az első Szolnokon Fotó: Bodrogi Tamás
A siker nem az utolsó, de nem is az első Szolnokon Fotó: Bodrogi Tamás
„A kisiskolásoktól egészen a felnőttkorosztályig vívnak nálunk a sportolónk – mondja Barcsikné Szatmári Edina szakosztályvezető. – A gyerekek koruknak és képzettségi szintjüknek megfelelően négy-öt csoportra bontva edzenek, és négy szakképzett edző irányítja a tréningeket. Az első és a második osztályosok még játékos foglalkozásokon ismerkednek meg a vívás alapjaival. Itt az a cél, hogy megszeressék a sportágat. A harmadikosok, valamint a negyedikesek már kezdő csoportba kerülnek, és az ügyesebbek máris a haladóban folytathatják. Végül a legjobbakat a versenyzői csoport várja, amelyben már igen komoly felkészülési munka folyik, szinte minden hétvégén versennyel. Reméljük, minél többen eljutnak idáig.” De persze a szolnokiak nemcsak a legrangosabb hazai viadalokon vesznek részt, hanem olyan kisebb versenyeken is elindulnak, amely a gyerekek tapasztalatszerzését szolgálja, és nem utolsó sorban a sikerélményt biztosítja. Hiszen a szakosztályban nem minden az eredményesség. „Számomra nem az a fontos, hogy minél sikeresebb legyen a sportoló. Sokkal inkább szeretném azt, hogy a tanítványaink a hétköznapi életben is megállják a helyüket” – szögezi le a szakosztályvezető, aki azt is kiemeli, hogy a fiatalok egy ideje nagyszerű körülmények között gyakorolhatnak. „Nagyon örülünk, hogy tavaly szeptemberben a gyerekek birtokba vehették a felújított B. Nagy Pál Sportcsarnokot. Így a régi, földszinti vívóterem mellé kaptunk egy vadonatúj, modern eszközökkel felszerelt emeleti termet, melyben minden adott a megfelelő munkához. Ráadásul a közvetlen szomszédságunkban helyezkedik el az atlétikai centrum és az uszoda is, melyek ugyanúgy a sportolóink felkészülését szolgálják.” A kellemes, családias hangulatú klubban minden ígéret nagy álmokat dédelget. És arra, hogy a nemzetközi porondon való remeklés is reális cél lehet, az egyesület egyik zászlóshajója, Ladányi Nelli a példa. A már felnőttkorúnak számító párbajtőröző a szakosztályból indulva jutott el több világversenyre a korosztályos nemzeti csapattal, és szerzett többek között Eb-ezüstérmet. „Remélem, hogy jó példaként szolgálok a fiatalok számára a szakosztályban – mondja Ladányi. – Látják, hogy én is sokat edzem, és fontos tudniuk, az elvégzett munkának eredménye is lehet. Szolnokon kiváló feltételek és légkör mellett készülhetnek a gyerekek. Nem mellesleg a legnagyobb barátságok is itt szövődnek. A társainkkal hasonló az életvitelünk. Suli után jövünk edzésre, aztán haza tanulni, és hétvégén pedig szinte mindig versenyzünk. Ez is nagyszerű összekovácsoló erővel bír.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.